Έκρηξη στις αφίξεις Τούρκων τουριστών που συρρέουν κατά χιλιάδες φέτος σε πολλά νησιά του Αιγαίου για σύντομες διακοπές έχει πυροδοτήσει η υλοποίηση του μέτρου έκδοσης επταήμερης βίζας-εξπρές. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από 20.000 Τούρκοι πολίτες και οι οικογένειές τους κατέκλυσαν τις τελευταίες εβδομάδες τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, με αφορμή και τις διακοπές στο πλαίσιο της μουσουλμανικής γιορτής Ιντ αλ Φιτρ που λαμβάνει χώρα μετά το τέλος του Ραμαζανιού, του ισλαμικού μήνα της νηστείας.

Η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, και η Κως αναδεικνύονται στους πλέον δημοφιλείς προορισμούς εξαιτίας του μέτρου της βίζας-εξπρές, κόστους 60 ευρώ, που εφαρμόζεται ήδη από τις 31 Μαρτίου, και το οποίο αναμένεται να επεκταθεί έως το τέλος του μήνα σε Λήμνο, Λέρο, Σύμη, Κάλυμνο και Καστελλόριζο, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση επέκτασής του και σε άλλα νησιά όπως η Πάτμος, η Θάσος και η Σαμοθράκη. Σύμφωνα με τουρκικά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης, περισσότεροι από 6.000 Τούρκοι επισκέπτες ταξίδεψαν από τη Μαρμαρίδα και την παραθαλάσσια πόλη Φετιγιέ με προορισμό τη δυτική επαρχία Μούγλα στη Ρόδο για τις διακοπές του Ιντ αλ Φιτρ.

Επικαλούμενη στοιχεία του ταξιδιωτικού πράκτορα Ρετζέπ Γιαβούζ, ο οποίος διοργανώνει ταξίδια από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, η εφημερίδα «Χουριέτ» αναφέρει ότι ο αριθμός των Τούρκων επισκεπτών που πήγαν στα νησιά κατά τη διάρκεια των διακοπών ξεπέρασε τους 20.000 μόνο το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Περισσότεροι από 6.000 Τούρκοι επισκέπτες βρέθηκαν στη Ρόδο, άλλοι 5.000 στη Λέσβο, 4.000 ταξίδεψαν στην Κω, 3.000 στη Σάμο, επίσης 3.000 στη Χίο και 1.000 προς Καστελλόριζο. Ο αριθμός των Τούρκων επισκεπτών είναι έως και δεκαπλάσιος σε σχέση με πέρυσι κατά τη διάρκεια των διακοπών της γιορτής Ιντ αλ Φιτρ, μια επίδοση που συνδέεται με το ευνοϊκό καθεστώς της ολιγοήμερης βίζας. Για παράδειγμα, πέρυσι τη Ρόδο είχαν επισκεφτεί 2.320 Τούρκοι επισκέπτες, τη Λέσβο 390, τη Χίο 2.716.