Αστυνοµικά Τµήµατα και αεροδρόµια σε νησιά και άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας θα επανδρώσουν µέσα στις επόµενες ώρες 377 αστυνοµικοί διαφόρων υπηρεσιών.

Η καλοκαιρινή σεζόν ήδη έχει ξεκινήσει σε κάποια κοσµοπολίτικα νησιά και οι ελλείψεις σε προσωπικό των κατά τόπους υπηρεσιών για άλλη µια φορά αναγκάζουν το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να αποσπάσει εκατοντάδες αστυνοµικούς για τη φύλαξη των τουριστών. Μύκονος, Ρόδος, Κρήτη, Ζάκυνθος αλλά και Σαλαµίνα είναι οι περιοχές όπου θα αποσπαστούν για... σεζόν εκατοντάδες αστυνοµικοί, οι οποίοι θα καλύψουν όχι µόνο τις ανάγκες των Αστυνοµικών Τµηµάτων, αλλά και των αεροδροµίων των περιοχών, αφού οι πτήσεις αυξάνονται κατακόρυφα και αγγίζουν τους ρυθµούς προσέγγισης -κάποιες στιγµές- του διεθνούς αεροδροµίου «Ελ. Βενιζέλος». Συνεπώς, οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξηµένες.

Ικανοποιητικές απολαβές

Το εισόδηµα των αστυνοµικών που φεύγουν από το σπίτι τους για να καλύψουν τις ανάγκες άλλων υπηρεσιών, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, αυξάνεται κατακόρυφα. Μπορεί οι αστυνοµικοί να µη λαµβάνουν ανθυγιεινό επίδοµα και επίδοµα επικινδυνότητας, ωστόσο τα χρήµατα που αποκοµίζουν από τα εκτός έδρας είναι λίαν ικανοποιητικά. Ο µισθός σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και τα 4.000 ευρώ, ενώ το κατώτερο µηνιάτικο είναι 3.500 ευρώ. Βέβαια, οι άνθρωποι αυτοί είναι για πέντε µήνες µακριά από την οικογένειά τους, τους δικούς τους ανθρώπους, µακριά από την ηρεµία τους, µιας και ειδικά σε νησιά, όπως η Μύκονος, η Ρόδος και η Ζάκυνθος, η δουλειά δεν σταµατά µέχρι να φύγει και το τελευταίο τσάρτερ µε ξένους τουρίστες στο τέλος Οκτωβρίου.

Συνολικά 112 αστυνοµικοί πρόκειται να επανδρώσουν τα Αστυνοµικά Τµήµατα των αεροδροµίων σε Ακτιο, Καλαµάτα, Ηράκλειο και Χανιά, Κέρκυρα, Κω και Ρόδο. Πρόκειται για κατεξοχήν τουριστικές περιοχές, όπου το καλοκαίρι οι πτήσεις είναι δεκάδες καθηµερινά. Οι αστυνοµικοί αυτοί θα παραµείνουν µέχρι το τέλος της σεζόν, καλύπτοντας τις ανάγκες για την ασφάλεια των επιβατών. Τα περισσότερα κενά ως προς τα Αστυνοµικά Τµήµατα, τα Τµήµατα Ασφαλείας και τις υπηρεσίες Τροχαίας, οι ελλείψεις είναι σηµαντικές, κυρίως σε νησιά του Κεντρικού Αιγαίου και του Ιονίου. Γι’ αυτό τον λόγο, έπειτα από διαταγή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. διατίθενται 162 αστυνοµικοί, εκ των οποίων 28 στη Σαντορίνη, 25 στη Ζάκυνθο, 14 στη Μύκονο και 14 στη Σαλαµίνα. Στο νησί της Μυκόνου, πάντως, όπως διευκρίνισαν ανώτατοι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι δυνάµεις θα αυξηθούν από επιπλέον προσωπικό, αφού θα αποσπαστούν και άλλες ειδικές οµάδες αστυνοµικών της Ασφάλειας Αττικής για την αντιµετώπιση των κλοπών, των διαρρήξεων και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Επιπλέον, για 45 αστυνοµικούς παρατείνεται η παραµονή τους σε νησιά και τουριστικές περιοχές, όπου είχαν αποσπαστεί πέρυσι, ενώ τις επόµενες ώρες σε νέα πόστα κοσµοπολίτικων πε ριοχών και νησιών της Ελλάδας µετακινούνται 58 αστυνοµικοί, οι οποίοι διαθέτουν χώρους διαµονής και δεν θα επιβαρύνουν, έτσι, την υπηρεσία µε δαπάνες για την... ξεκούρασή τους.

Αστυνοµικοί Τµηµάτων που χειρίζονται υποθέσεις εγκληµά των κατά ιδιοκτησίας, από όλη την Ελλάδα, αναµένεται να βρεθούν στις αρχές του καλοκαιριού στα κοσµοπολίτικα νησιά της Μυκόνου, της Πάρου και της Σαντορίνης. Είναι οι αστυνοµικοί που θα ασχολούνται αποκλειστικά και µόνο µε τις περιπτώσεις των διαρρηκτών πολυτελών οικιών και των «ελαφροχέρηδων» κλεφτών που ειδικεύονται στις κλοπές πανάκριβων ρολογιών.

Ειδικά στη Μύκονο, οι διαρρήξεις σε ενοικιαζόµενα υπερπολυτελή σπίτια είναι αρκετές, όπου οι δράστες, έχοντας εκ των έσω ενηµέρωση, όπως έχει αποδειχθεί στην πλειονότητα των υποθέσεων που αποκαλύφθηκαν, αφαιρούν τεράστια χρηµατικά ποσά, αλλά και πανάκριβα ρολόγια που οι ενοικιαστές αφήνουν στα χρηµατοκιβώτια, όπως Patek Philippe, Rolex κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι οι αστυνοµικοί εξάρθρωσαν οµάδα αλλοδαπών που έκλεβε τέτοια ρολόγια και τα έστελνε για να παραποιηθούν τα µοναδικά τους στοιχεία σε ειδικά εργαστήρια της Ιταλίας. Εν συνεχεία, τα ρολόγια αυτά διετίθεντο προς πώληση µε ψεύτικα έγγραφα σε ενδιαφεροµένους.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής