Νέα στοιχεία καταθέτουν οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη για την πολύκροτη υπόθεση, ύστερα από την επικαιροποιημένη έκθεση των τεχνικών εμπειρογνωμόνων που έχουν οριστεί, στον εφέτη ανακριτή στη Λάρισα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μία έκθεση 75 σελίδων, που συνέταξαν οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες που όρισαν συγγενείς των θυμάτων και αναλύει 30 νέα στοιχεία για τις επιπτώσεις αλλά και τις συνθήκες της τραγωδίας.

Η έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρει ότι πριν από τη σύγκρουση των τρένων υπήρξε εκτροχιασμός, καθώς φαίνεται ότι ο μηχανοδηγός της εμπορικής αμαξοστοιχίας είδε το επιβατικό τρένο μέσα από το τούνελ και σε μία απέλπιδα κίνηση προσπάθησε να εκτροχιάσει τον συρμό προς τα αριστερά, πατώντας απότομα φρένο, για να αποφύγει τη μεγάλη ισχύ της μετωπικής σύγκρουσης.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, δεν υπήρχε σύγκρουση των δύο μηχανών των τρένων, κάτι που αποδεικνύεται από τη στρέβλωση των γραμμών ανόδου, εξ ου και σταμάτησε το καταγραφικό νωρίτερα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1aza2yb57ax)


Από το απότομο φρενάρισμα έφυγαν λαμαρίνες που δεν είχαν δεθεί καλά στα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας, με αποτέλεσμα να εμβολίσουν, σε πολλά σημεία, το επιβατικό τρένο, γεγονός που επιβάρυνε τις συνέπειες του δυστυχήματος.

Το σοκαριστικό στοιχείο που αναφέρεται στην έκθεση είναι πως τουλάχιστον 16 επιβάτες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της φωτιάς που προκλήθηκε μετά τη σύγκρουση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αποδεικνύεται η μεταφορά 12-15 τόνων εύφλεκτων διαλυτών που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και σε αυτούς οφείλεται η μεγάλη έκρηξη.