Στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ μίλησε η Βικτόρια Χίσλοπ σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, με επίκεντρο τη Διακυβερνητική διάσκεψη της UNESCO και την τοποθέτηση της Τουρκίας σε αυτή.

Η συγγραφέας και μέλος της Επιτροπής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα έκανε λόγο για πολύ θετική μέρα για τα Γλυπτά και τόνισε ότι «η αλήθεια είναι ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει πει ποτέ ότι έχουν το φιρμάνι, έχουν ένα ανεπίσημο γράμμα που είναι στα ιταλικά και αυτό δεν έχει σφραγίδα από τον Σουλτάνο». Όπως σημείωσε: «Νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι, γιατί τώρα το κοινό ξέρει ότι ο Έλγιν ίσως ήταν όχι μόνο κλέφτης, ήταν ένα ψεύτης. Γιατί δεν έχουμε βρει ποτέ την επίσημη άδεια που είπε ο Έλγιν ότι είχε από το Σουλτάνο».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης η Βικτόρια Χίσλοπ ανέφερε ότι «είναι μια ευκαιρία για το Βρετανικό Μουσείο να πουν “ναι, πρέπει να δούμε την κατάσταση λίγο διαφορετικά. Αν δεν υπάρχει φιρμάνι, μία επίσημη άδεια από τον Σουλτάνο, ίσως πρέπει να αλλάξουμε γνώμη”».

Επιπλέον αναφέρθηκε στο νέο διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, αλλά και τη νέα κυβέρνηση που αναμένεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας ότι έτσι μπορεί να αλλάξει κάτι. Τέλος, όπως είπε: «Αλλά από την κυρία Μποζ είναι πολύ σημαντικό να ακούσουμε την αλήθεια και τώρα ξέρουμε δεν μπορεί να πει το Βρετανικό Μουσείο ότι είχε ένα επίσημο έγγραφο[…] Τώρα από την Τουρκία λένε ότι δεν υπήρχε και αυτό σκεφτόμαστε όλοι που έχουμε διαβάσει πάρα πολύ για τον Έλγιν. Ναι, δεν ήταν ένα καλός άνθρωπος που τα έκανε όλα όπως έπρεπε να γίνουν. Είχε πει “ναι έχω άδεια, θα πάρω τα γλυπτά”. Δεν είχε ποτέ άδεια να το κάνει αυτό».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1ruc8dmoaqp)