Το φετινό καλοκαίρι έχει ήδη δείξει τις… διαθέσεις του, προτού καλά καλά µπει η άνοιξη. Μόνο µέσα σε µία εβδοµάδα του φετινού Μαρτίου, οι ασυνήθιστα υψηλές θερµοκρασίες οδή γησαν στην εκδήλωση 1.356 πυρκαγιών, τις οποίες κλήθηκε να αντιµετωπίσει η Πυροσβεστική και οι οποίες προκάλεσαν την καταστροφή 4.145 στρεµµάτων δασικών, χορτολιβαδικών και γεωργικών εκτάσε ων. Τα δύσκολα, λοιπόν, είναι µπροστά. Ή, όπως λένε στην «Απογευματινή» στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που βρίσκονται στην πρώτη γραµµή: «∆εν υπάρχουν, πια, κατα στάσεις έκτακτης ανάγκης. Είµαστε σε συ ναγερµό κάθε ηµέρα, όλο το έτος!». Και οι αντικειµενικές δυσκολίες πολλές παρά τις καλές προθέσεις και τους γρήγορους ρυθ µούς προετοιµασίας. Τις επόµενες µέρες εξάλλου, το αρµόδιο υπουργείο Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναµέ νεται να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός, Κυ ριάκος Μητσοτάκης, καθώς η αντιπυρική περίοδος αρχίζει σε λίγες ηµέρες.

*Διαβάστε ακόμα: Αντιπυρική περίοδος: Drones, ''δασοκομάντος'', αντιπλημμυρικά και διαβρωτικά έργα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης


«Εξακολουθούµε να εργαζόµαστε µε αυτοκίνητα ηλικίας 25 έως και 30 ετών» Νικόλαος Λαυράνος, πρόεδρος ΠΟΕΥΠΣ



Αντιπυρική προστασία: Σε τρεις άξονες η πρόληψη

Η πρόληψη εκτείνεται σε τρεις άξονες: εναέρια µέσα, στόλος οχηµάτων πυρό σβεσης, σωστά εξοπλισµένο έµψυχο δυναµικό και «καθαρό πεδίο». Φέτος, η Πολιτεία θα έχει στη διάθεσή της 49 νοικιασµένα εναέρια µέσα, καθώς και επιπλέον 30-35 αεροσκάφη του εθνικού στόλου για την επιτήρηση και την κατά σβεση των πυρκαγιών. Στην κατεύθυν ση της καλύτερης παρακολούθησης και πρόληψης φέτος θα χρησιµοποιηθούν περισσότερα drones µε θερµικές κάµε ρες για τον εντοπισµό των εστιών των πυρκαγιών. Πρόσφατα, µάλιστα, πραγµατοποιήθηκε µεγάλη δωρεά ύψους 6 εκατ. ευρώ του ∆Ε∆∆ΗΕ προς το υπουργείο Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: 80 drones µε τεχνητή νοηµοσύνη ανιχνεύ ουν αυτόµατα τις πυρκαγιές - το καλοκαί ρι του 2024 η Πολιτική Προστασία είχε στη διάθεσή της µόλις 47. «Καλά σενά ρια µπροστά µας δεν υπάρχουν. Μπο ρεί κάποιος να πει ότι φέτος ίσως είδαµε παραπάνω βροχές, αλλά µε βάση όλες τις παραµέτρους το καλοκαίρι και πάλι θα είναι δύσκολο», επισήµανε, ωστόσο, πριν από λίγες ηµέρες ο υπουργός Κλιµα τικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης. «Εξακολουθούµε να εργαζόµαστε µε απαρχαιωµένα οχήµατα ηλικίας 25 έως και 30 ετών», τονίζει στην «Α» ο πρό εδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ενώσεων Υπάλληλων Πυροσβεστικού Σώµατος, Νικόλαος Λαυράνος, ο οποίος «ακουµπάει» τις ελπίδες του στο πρό γραµµα «ΑΙΓΙΣ». «Ο στόλος ανανεώνε ται, όµως κάποια λίγα αυτοκίνητα θα παραλάβουµε φέτος, κάποια το 2026. Το πρόγραµµα είναι τριετές και θα µας βοηθούσε πολύ, αν υλοποιούνταν µε πιο γρήγορους ρυθµούς».

9.500 πυρκαγιές την αντιπυρική περίοδο 2024 (+7,42% από τον μ.ό. 20ετίας, 8.844). 444.500 στρέμματα καμένων εκτάσεων το 2024 (-13,69% από τον μ.ό. 20ετίας, 515.000)

«Ιστορικά αυξηµένο» το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 

«Ιστορικά αυξηµένο» χαρακτηρίζεται το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρε σίας που φέτος ανέρχεται σε 18.000, µε 15.500 µόνιµους και 2.500 εποχικούς πυ ροσβέστες. Από τα φετινά δεδοµένα, τα οποία προκύπτουν από τους προσωρινούς πίνακες, η συντριπτική πλειονότητα των εποχικών είναι άτοµα που εργάζονται ήδη στην Πυροσβεστική. Συγκεκριµένα, το 75% είναι από τους περσινούς, οι οποίοι είχαν δηλώσει ξανά ενδιαφέρον. Έτσι, υπάρχει εµπειρία και συνέπεια, ενώ το υπόλοιπο 25% καλύπτεται από νέα άτοµα. Οι άνδρες και γυναίκες του Πυροσβεστι κού Σώµατος έχουν ήδη παραλάβει τον ατοµικό προστατευτικό εξοπλισµό για να ριχτούν µε ασφάλεια στη µάχη της πυρό σβεσης. Παραµένει µόνο το πρόβληµα της φυσικής καταπόνησης: σύµφωνα µε την οµοσπονδία τους, συνολικά στους πυροσβέστες όλης της χώρας οφείλο νται 2 εκατοµµύρια ηµέρες ανάπαυσης (ρεπό). Οι ίδιοι υπολογίζουν ότι χρειά ζονται ακόµη 3.500 προσλήψεις για τη µέγιστη αποτελεσµατικότητα. Επικεντρώνοντας στην περιοχή της Αττικής, φέ τος θα δώσουν τη µάχη των πυρκαγιών περισ σότεροι από 3.500 πυρο σβέστες, προερχόµενοι από το µόνιµο προσωπι κό, τις Ειδικές Μονάδες ∆ασικών Επιχειρήσεων, τους πυροσβέστες πε νταετούς υποχρέωσης και τους εποχι κούς πυροσβέστες, οι οποίοι θα έχουν τη συνδροµή 800 εθελοντών του Πυρο σβεστικού Σώµατος και 1.361 εθελοντών Πολιτικής Προστασίας από 70 συνολικά εθελοντικές οµάδες.

49 νοικιασμένα εναέρια μέσα 30-35 αεροσκάφη του εθνικού στόλου 80 drones. 15.500 μόνιμοι. 2.500 εποχικοί



Καθαρισµός δασών, αντιπυρικών ζωνών και οικοπέδων στον αστικό ιστό

Κρατική και ατοµική ευθύνη, ο καθαρι σµός των δασών, των αντιπυρικών ζω νών και των οικοπέδων που βρίσκονται στον αστικό ιστό. Για τους ιδιώτες, την 1η Μαΐου λήγει η προθεσµία, για να δη λώσουν ότι ολοκλήρωσαν τον καθαρι σµό του χώρου τους. Σύµφωνα µε τον α΄ αντιπρόεδρο της ΚΕ∆Ε και δήµαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγµένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο: «Είµαστε σε καλύτερο δρόµο από πέρυσι». Όµως, η επιτυχία βασίζεται στους αυστηρούς ελέγχους. «Υπάρχουν δήµοι που έχουµε µπει στη βάση δεδοµένων, βλέπουµε ποιοι ανέ φεραν ότι τα καθάρισαν και κάνουµε επιτόπιες αυτοψίες: έχουµε βρει ήδη 6 περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων στον δήµο µας». Οι δήµοι έχουν την αρµοδι ότητα να ολοκληρώσουν τις διοικητικές διαδικασίες, καθώς ο νόµος προβλέπει πρόστιµα µέχρι 10.000 ευρώ. Κυρίως, θα πρέπει να αποφευχθούν οι παγίδες, στις οποίες η Πολιτεία «έπεσε» το περασµένο καλοκαίρι: ξερά χόρτα που µαζεύτηκαν από τους ιδιώτες και «στοιβά χτηκαν» στους δρόµους ή σε χωράφια και ρέµατα λειτούργησαν τελικά ως… προσά ναµµα σε πολλές περιπτώσεις: «Ο ιδιοκτή της έχει την ευθύνη να αποψιλώσει και να διαχειριστεί τη βιοµάζα. Αν, δηλαδή, µι σθώσει έναν εργολάβο για τον καθαρισµό του οικοπέδου του, πρέπει η συµφωνία να περιλαµβάνει και την απόρριψη του όγκου που θα µαζευτεί. Η υποχρέωση είναι να απορριφθούν στο “πράσινο” εργοστάσιο της Φυλής».

«Όσοι ζουν κοντά στο δάσος το νοιάζονται και αποτελούν τον καλύτερο σύµµαχο για το κράτος» Στάθης Σταθόπουλος, γενικός γραμματέας Δασών



Έχουν καθαριστεί και αποκατασταθεί πάνω από 600.000 στρέµµατα δάσους

Σύµφωνα µε τη Γενική Γραµµατεία ∆ασών, µέχρι αυτήν τη στιγµή έχουν καθαριστεί και αποκατασταθεί πάνω από 600.000 στρέµµατα δάσους και υπολείπονται ακόµη λιγότερα από 300.000 στρέµµατα δάσους για αποκατάσταση και καθαρισµό εντός του 2025, µε τις σχετικές δασοτε χνικές εργασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη. Η προσπάθεια γίνεται στο πλαίσιο της υλο ποίησης του προγράµµατος AntiΝero, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2022, µε πόρους από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας. Αφορά δασικές εργασίες πρόληψης, όπως είναι οι καθαρισµοί και δι ευθετήσεις δασών και δασικών εκτάσεων, η συντήρηση οδικού δασικού δικτύου και η συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, αλλά και η δηµιουργία απλών ή µεικτών-στεγασµένων αντιπυρικών ζωνών, µε σκοπό την αποτε λεσµατικότερη προστασία των δασών µας. Όπως εξηγεί, µιλώντας στην «Απογευµατι νή», ο γενικός γραµµατέας ∆ασών, Στάθης Σταθόπουλος, «το Antinero είναι το κυρι ότερο αλλά όχι και το µοναδικό εργαλείο που έχουµε στα χέρια µας ως προς την προστασία των δασών µας. Βασιζόµαστε σε µεγάλο βαθµό στη συνεργασία µε την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική και µε τις τοπικές κοινωνίες και τους εθε λοντές. Είναι αυτονόητο πως οι άνθρωποι που ζουν κοντά στο δάσος, το αγαπούν και νοιάζονται γι’ αυτό, αποτελούν τον καλύ τερο σύµµαχο για το κράτος που κάνει τις δικές του προσπάθειες. Σηµαντική είναι η συµβολή στο πεδίο αυτό και των δασικών συνεταιρισµών (∆ΑΣΕ), που συµβάλλουν όχι µόνο στην οργάνωση της δασικής εργασίας αλλά και στην προστασία του δάσους ως κοινού αγαθού».



Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ»

Ήδη από το 2023 βρίσκονται σε εξέλι ξη το πρόγραµµα «ΑΙΓΙΣ», ο εφοδιασµός της Πολιτικής Προστασίας µε 80 drones, η τοποθέτηση αισθητήρων µέτρησης της θερµοκρασίας και κάµερες σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, σε δρυµούς και δάση υψηλού κινδύνου, ενώ σηµαντική είναι και η ένταξη της Ελλάδας ως συν δροµήτριας σε προηγµένο δορυφορικό σύστηµα καταγραφής της θερµότητας που θα ειδοποιεί αυτόµατα για τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι µετεωρολογικές προβλέ ψεις για την αντιπυρική περίοδο που αρ χίζει δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. «Η προστασία των δασών µας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνη ση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ασφα λώς τη Γενική Γραµµατεία και τη Γενική ∆ιεύθυνση ∆ασών, η οποία δίνει µεγάλο αγώνα στην προσπάθεια για να επιτύχουµε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα», διαβε βαιώνει ο κ. Σταθόπουλος. ∆εν παραλείπει, όµως, να αναφερθεί σε αυτό που επείγει να… σβήσει χωρίς περιθώρια «αναζωπύ ρωσης», για να αποφύγουµε τα χειρότερα: «Παγιωµένες νοοτροπίες, απαρχαιωµένες ως επί το πλείστον, σχετικά µε τις αναγκαί ες παρεµβάσεις που οφείλει η Πολιτεία να πραγµατοποιεί στα δάση, ακριβώς στην προσπάθεια να τα προστατέψουµε. Ευ τυχώς, το ότι σιγά σιγά αλλάζουν αυτές οι νοοτροπίες µάς επιτρέπει να αισιοδο ξούµε, χωρίς να ξεχνάµε ωστόσο ότι τα προβλήµατα παραµένουν και πρέπει να συνεχίσουµε µε την ίδια ένταση, µη εφη συχάζοντας σε καµία περίπτωση».  Σηµειώνεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο του 2024, οι πυρκαγιές που εκδη λώθηκαν ήταν 9.500, δηλαδή 7,42% πάνω από τον µέσο όρο της 20ετίας (8.844), παρ’ όλα αυτά, οι καµένες εκτάσεις ήταν λιγότερες. Έφτασαν τα 444.500 στρέµ µατα το 2024, µε µέσο όρο 20ετίας τα 515.000 στρέµµατα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή