Η κυβέρνηση προχωρά στην επίλυση του προβλήµατος της φοιτητικής στέγης στα πανεπιστήµια, παράλληλα µε την προσπάθεια επιβολής της τάξης στα ΑΕΙ, µετά και την πρόσφατη απόδοση στους φοιτητές του κυλικείου της Νοµικής. Ένα κτίριο-φάντασµα του Πάντειου Πανεπιστηµίου στον Νέο Κόσµο, που βρισκόταν σε αχρησία εδώ και 24 χρόνια, αναµορφώνεται ριζικά και θα λειτουργήσει ξανά ως φοιτητική εστία εντός του 2027, ενώ ταυτόχρονα προχωρά σε έξι πανεπιστήµια η δηµιουργία νέων, σύγχρονων συγκροτηµάτων φοιτητικής κατοικίας µε τη µέθοδο Σ∆ΙΤ. Σύµφωνα µε την υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, υπολογίζεται ότι σταδιακά από τις περίπου 12.500 φοιτητικές κλίνες που παρέλαβε η κυβέρνηση το 2019 θα φτάσει στις 21.000 στο τέλος του προγράµµατος.

zaxaraki-panteio


Σοφία Ζαχαράκη για φοιτητική εστία Παντείου: «Ένα κτίριο-φάντασµα θα µετατραπεί σε µια σύγχρονη, ασφαλή και όµορφη κατοικία για τα παιδιά που σπουδάζουν»

Πρόκειται, όπως είπε η υπουργός, για την υλοποίηση µέσα από σηµαντικές συνέργειες ενός ευρέος και συνεκτικού σχεδίου για τη συνολική αναβάθµιση του δηµόσιου πανεπιστηµίου. Παρουσία της κ. Ζαχαράκη υπογράφηκε χθες στο Πάντειο Πανεπιστήµιο η σύµβαση για τη ριζική ανακαίνιση της φοιτητικής εστίας. Η εστία του πανεπιστηµίου ήταν ουσιαστικά κλειστή από το 2001 και µετά, ενώ η απόφαση του 2003 για την πλήρη ανακαίνιση και αντισεισµική ενίσχυση του κτιρίου ουδέποτε υλοποιήθηκε. Σηµειώνεται ότι ειδική µέριµνα ελήφθη στο πλαίσιο του διαγωνισµού και αποτελεί όρο και της σύµβασης για τη λειτουργία του υφιστάµενου εστιατορίου των φοιτητών καθ’ όλη τη διάρκεια της ανακαίνισης της εστίας. Το σχέδιο ανακατασκευής χρηµατοδοτείται από το υπουργείο Παιδείας µε 13 εκατοµµύρια ευρώ και θα παραδοθεί «µε το κλειδί στο χέρι» εντός του χρονοδιαγράµµατος. Όπως δήλωσε η υπουργός, «ένα κτίριο-φάντασµα, σηµάδι καθήλωσης και αποτυχίας, θα µετατραπεί σε µια σύγχρονη, ασφαλή και όµορφη κατοικία για τα παιδιά που σπουδάζουν, σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήµιά µας. Η εστία του Παντείου είναι το θετικό παράδειγµα για το πώς µπορούµε να δώσουµε άµεσα λύσεις σε ένα οξύ πρόβληµα, όπως είναι η φοιτητική στέγη, και να ελαφρύνουµε τις ευάλωτες οικογένειες από τα οικονοµικά βάρη που συνεπάγονται οι σπουδές µακριά από το σπίτι».



Πάντειο: Νέα ζωή για 170 φοιτητές με τη ριζική ανακαίνιση της φοιτητικής εστίας

Το έργο της ριζικής ανακαίνισης της εστίας προβλέπει την κατασκευή περίπου 95 δωµατίων, δυναµικότητας έως 170 κλινών στους έξι ορόφους. Τα δωµάτια θα είναι δίκλινα και µονόκλινα. Τα µονόκλινα θα είναι για αποκλειστική χρήση από φοιτητές µε αναπηρίες, καθώς θα υπάρχουν οι ειδικές προδιαγραφές. Σε κάθε όροφο θα υπάρχει χώρος κουζίνας, χώρος υποδοχής, καθώς και ενιαίος χώρος συνάντησης για τους φοιτητές-ενοίκους. Οι πόρτες των δωµατίων θα διαθέτουν σύστηµα ελέγχου πρόσβασης µε χρήση έξυπνων καρτών (access control), όπως και οι πόρτες εισόδου-εξόδου στο κτίριο, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των φοιτητών. Όλες οι είσοδοι του κτιρίου θα είναι ανεξάρτητες ανά χρήστη (για την εστίαση, τους ενοίκους, την τροφοδοσία και τους εργαζόµενους), ενώ θα υπάρχει γραφείο υποδοχής (reception) και εικοσιτετράωρη φύλαξη. Επιπλέον, το κτίριο θα αποκτήσει στο ισόγειο νέο, σύγχρονο χώρο εστιατορίου και κουζίνες πλήρως εξοπλισµένες. Αντίστοιχα θα δηµιουργηθούν χώροι συνάντησης και αναψυχής για τους φοιτητές-ενοίκους. Το επταώροφο παλαιό ξενοδοχείο του 1968, που αποκτήθηκε από το Πάντειο Πανεπιστήµιο το 1986, λειτούργησε ως φοιτητική εστία έως και το 2001.

panteio-eikones-anakainisi__1_
panteio-eikones-anakainisi__2_
panteio-eikones-anakainisi__1_