Καταστροφές ύψους 600.000 ευρώ προκάλεσαν οι αντιεξουσιαστές που πυρπόλησαν τρία τρόλεϊ στην οδό Πατησίων, έξω από το Πολυτεχνείο την Δευτέρα το βράδυ. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι επιθέσεις των αντιεξουσιαστών σε λεωφορεία παίρνουν τη μορφή χιονοστοιβάδας, καθώς μέσα σε λίγους μήνες έχουν καταστραφεί συνολικά έξι οχήματα. Οι οδηγοί του ΟΑΣΑ καθώς και το επιβατικό κοινό βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, καθώς είδαν ξαφνικά μπροστά τους κουκουλοφόρους να τους ζητούν να κατέβουν γιατί διαφορετικά θα καούν ζωντανοί.

Το βράδυ της Δευτέρας πυρπολήθηκαν το αρθρωτό τρόλεϊ («φυσαρμόνικα») –αξίας περίπου 300.000 ευρώ- και δύο 12μετρα τρόλεϊ -αξίας περίπου 150.000 ευρώ το καθένα. Το πρώτο εκτελούσε το δρομολόγιο Νέα Φιλαδέλφεια-Ψυχικό και μετέφερε 100 επιβάτες, το δεύτερο εκτελούσε την ίδια διαδρομή με 6 επιβάτες και το τρίτο εκτελούσε το δρομολόγιο Άγιος Ιωάννης-Κυψέλη με 20 επιβάτες.

Από την άλλη πλευρά, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας επισημαίνουν ότι οι δράστες του εμπρησμού ήταν 15. Εμφανίστηκαν στην οδό Πατησίων, ζήτησαν από τους επιβάτες να αποβιβαστούν και άρχισαν συντονισμένα να σπάνε τα τζάμια με σφυριά. Κατόπιν, άρχισαν να ρίχνουν στο εσωτερικό των οχημάτων βενζίνη. Τελευταία πράξη τους ήταν η εκτόξευση βομβών μολότοφ.

«Η καταστροφή των τρόλεϊ από τη φωτιά ήταν ολοσχερής. Η ζημιά υπολογίζεται στις 600.000 ευρώ. Όλα τα οχήματα είναι ασφαλισμένα, συνεπώς το Δημόσιο θα εισπράξει αποζημιώσεις. Η ζημιά, ωστόσο, που προκάλεσαν είναι πολλαπλή. Σε μία περίοδο που ο ΟΑΣΑ αιμορραγεί οικονομικά θα έχουμε στη διάθεσή μας τρία λιγότερα οχήματα, τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντικατασταθούν με καινούργια. Αυτό συνεπάγεται ακόμα λιγότερα εισιτήρια, άρα ακόμα λιγότερα έσοδα. Επίσης, συνεπάγεται ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό από τυχόν πιο αραιά δρομολόγια. Μη ξεχνάμε ότι τα έσοδα από τα ΜΜΜ είναι μειωμένα το 2016 σε σχέση με πέρυσι κατά 12%. Βρισκόμαστε στο έλεος των κουκουλοφόρων. Δηλαδή ο παππούς και η γιαγιά που πηγαίνουν στο σπίτι τους πρέπει να φοβούνται ότι μπορεί να καούν στο κέντρο της Αθήνας; Δεν είμαστε ένα κράτος δικαίου; Ή δεν πρέπει ο κόσμος να περνάει από την Πατησίων;», τονίζει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Τεχνικών και Εργαζομένων ΟΑΣΑ-ΟΣΥ.