Από αύριο και για τρεις μήνες το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος στον Πειραιά φιλοξενεί στον εκθεσιακό χώρο του την κινητή εκπαιδευτική έκθεση της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού (ΥΙΝ) με τίτλο «Μεθ’ ορμής ακαθέκτου», η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό και μέσω της οποίας «οι επισκέπτες της καλούνται να «ταξιδέψουν» μέσα από την ιστορική διαδρομή του Πολεμικού Ναυτικού αποκτώντας ταυτόχρονα ιστορική γνώση, ηθική τόνωση και εθνική υπερηφάνεια», όπως σημειώνουν οι διοργανωτές.

Η έκθεση είναι πλαισιωμένη από πολύτιμα εκθέματα του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος και θα διαρκέσει έως 7 Ιουνίου 2017, με ωράριο λειτουργίας από Τρίτη έως Σάββατο 09:00 – 14:00.

Ο τίτλος της προαναφερθείσας εκθέσεως «Μεθ΄ορμής ακαθέκτου», προέρχεται από το συγκλονιστικό σήμα του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, Αρχηγού του Ελληνικού Στόλου στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων του 1912-13 προς τα πλοία του Στόλου λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ναυμαχίας της Έλλης στις 3 Δεκεμβρίου 1912. Θυμίζουμε το σήμα του που έχει ως εξής: «Με την δύναμιν του Θεού, τας ευχάς του Βασιλέως μας και εν ονόματι του Δικαίου, πλέω μεθ' ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθησιν της νίκης εναντίον του εχθρού του Γένους».

Αυτή η «ακάθεκτος ορμή» είναι ο συνδετικός κρίκος, το κοινό στοιχείο, στην ένδοξη ιστορία του ΠΝ της νεώτερης Ελλάδος. Είναι η φράση που αν και ειπώθηκε στη διάρκεια των νικηφόρων Βαλκανικών Πολέμων, περιγράφει και την τόλμη των μπουρλοτιέρηδων του ’21, αλλά και την αυταπάρνηση των πληρωμάτων των ελληνικών πολεμικών πλοίων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ΥΙΝ και η διεύθυνσή της (Πλοίαρχος Λεωνίδας Τσιαντούλας ΠΝ) στηριζόμενη στη γνωστή ρήση ότι «Μία εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις» δημιούργησε μια έκθεση στην οποία παρουσιάζει, συνοπτικά αλλά με εγκυρότητα, τα κυριότερα σημεία της ένδοξης και συναρπαστικής ιστορίας του ΠΝ από το 1821 μέχρι και το τέλος του Β’ΠΠ, το 1945, μέσα από πλούσια εικονογραφική και φωτογραφική απεικόνιση των πρωταγωνιστών, του υλικού και των μεγάλων ιστορικών στιγμών.

Μία άλλη καινοτομία της εκθέσεως είναι και το ότι αυτή έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να μεταφέρεται εύκολα και να παρουσιάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδος. Ακόμα η έκθεση απευθύνεται και σε μη “ειδικούς”, καθώς και σε όποιον έχει διάθεση και ενδιαφέρον να έρθει σε μια πρώτη επαφή με την ιστορία του ΠΝ, εξ ου και οι ιστορικές πληροφορίες είναι δοσμένες με απλό τρόπο, έτσι ώστε να είναι ευχερής η παρακολούθησή της χωρίς να προαπαιτείται κάποια ιδιαίτερη ιστορική γνώση.