Από τα ειδικά scanner της Τράπεζας της Ελλάδος είχε ελεγχθεί ο φάκελος που είχε στα χέρια του ο Λουκάς Παπαδήμος και εξερράγη στο αυτοκίνητό του.

Σύμφωνα μάλιστα με τους κανόνες ασφαλείας που ισχύουν, η αλληλογραφία του πρώην πρωθυπουργού και πρώην διοικητή του ΤτΕ, περνάει πάντα από τον ανιχνευτή μετάλλων και εκρηκτικών της Τράπεζας της Ελλάδος

Ο φάκελος μαζί με άλλους, επιδόθηκε μετά τον έλεγχο, στον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος αργότερα επισκέφθηκε την Ακαδημία Αθηνών, προκειμένου να συμμετέχει σε συμβούλιο και γεύμα εργασίας.

Μετά το τέλος του συμβουλίου, μπήκε στο αυτοκίνητό του, με προορισμό την οικία του. Τον παγιδευμένο φάκελο τον άνοιξε, ενώ το αυτοκίνητο βρισκόταν εν κινήσει στη διασταύρωση των οδών Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου.

Η έκρηξη έγινε περίπου στις εξίμιση το απόγευμα, ενώ ο φάκελος είχε φερόμενο αποστολέα την Ακαδημία Αθηνών της οποίας ο κ.Παπαδήμος είναι πρόεδρος.

Προφανώς το περιεχόμενο του φακέλου περιείχε μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης, μη ανιχνεύσιμη από τα μηχανήματα, όπως ακριβώς συνέβη με τα τρομοδέματα που είχαν σταλεί, μέσω των ΕΛΤΑ, σε Γαλλία και Γερμανία.