Δεν έχει τέλος η αγωνία των κατοίκων της Ανατολικής Μάνης που φλέγεται από το Σάββατο με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μάχη κατά του πύρινου μετώπου.

Καμένα σπίτια στα χωριά Κάτω Κότρωνα, Παρασυρό, Σκουτάρι και Δροσοπηγή έχει αφήσει πίσω της η φωτιά, που καίει από το Σάββατο με αναζωπυρώσεις, και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στην Ανατολική Μάνη.

«Σε ύφεση είναι τα δύο πύρινα μέτωπα σε Κότρωνα και Σκουτάρι Λακωνίας», τόνισε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος συντονίζει το έργο της κατάσβεσης.

Βέβαια η μάχη με τις φλόγες στην Ανατολική Μάνη που μέχρι στιγμής έχει κάνει στάχτη ακόμη και σπίτια σε Κότρωνα, Σκουτάρι και Παρασυρό δεν έχει τελειώσει. 

Στο μέτωπο στον Πύριχο και τον Κότρωνα επιχειρούν 12 οχήματα με 30 πυροσβέστες και 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Στο μέτωπο του Παρασυρού επιχειρούν 33 οχήματα με 50 πυροσβέστες, 20 άτομα πεζοπόρο, 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Τις προηγούμενες ώρες κάηκαν 2 σπίτια στον Κότρωνα και στο Σκουτάρι, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ακόμα πέντε, ενώ κάηκε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και δημιουργήθηκαν προβλήματα στο νεκροταφείο του χωριού.

Αντίθετα πολλά σπίτια γλίτωσαν λόγω της πετρόχτιστης κατασκευής τους.

«Η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη σήμερα στην περιοχή του Κότρωνα και στο Σκουτάρι, όπου μέχρι σήμερα τα ξημερώματα ήταν σε πλήρη εξέλιξη δύο πύρινα μέτωπα», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος, κατήγγειλε την Πυροσβεστική για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην περιοχή. Όπως είπε, κάηκε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Μάνης, λόγω της αμέλειας και της ανοργανωσιάς της πυροσβεστικής.

«Γινόταν μπάχαλο. Η φωτιά ξέσπασε το Σάββατο και υποτίθεται είχε τελειώσει αλλά χθες αναζωπυρώθηκε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η φωτιά πέρασε μέσα από τα σπίτια» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα, κάνοντας λόγο για μία δραματική κατάσταση.

Τόνισε πως υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς κάηκαν ελαιόδεντρα –πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους- και δίκτυα ύδρευσης. Η Τζανετέα κάλεσε την κυβέρνηση να αποζημιώσει γρήγορα τους πληγέντες.