Στην Αττική έρχεται το μέτωπο της κακοκαιρίας που έχει πλήξει με σφοδρότητα πολλές περιοχές της χώρας, δημιουργώντας προβλήματα και καταστροφές.

Τα ξημερώματα σημειώθηκε καταιγίδα στο κέντρο του Αθήνας και του Πειραιά, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξαν προβλήματα από τη νεροποντή. Πάντως, η βροχή έχει δημιουργήσει κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Αθήνα.

Η κατάσταση αναμένεται να ενταθεί μέσα στην ημέρα. Εξασθένιση των φαινομένων στο Λεκανοπέδιο αναμένει η ΕΜΥ από το απόγευμα.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί μέσα από τη σελίδα του στο Facebook τους κατοίκους της Αττικής να προετοιμάζονται για το πέρασμα ισχυρών καταιγίδων, και κάνει λόγο για «σπάνια για την εποχή κακοκαιρία», που θα πλήξει κατά διαστήματα τις περισσότερες περιοχές των Επτανήσων, της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και του βόρειου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο σήμερα είναι:

- Κεντρική, ανατολική και νότια Θεσσαλία
- Χαλκιδική
- Σποράδες
- Εύβοια
- Τμήματα της κεντρικής και βορειοανατολικής Στερεάς (κυρίως Ευρυτανία, Φωκίδα, Βοιωτία και Φθιώτιδα)

Ένας θάνατος, καταστροφές και προβλήματα σε όλη τη χώρα

Από την κακοκαιρία, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην Αμφιλοχία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον χτύπησε κεραυνός.

Εν τω μεταξύ, ένα ζευγάρι απεγκλώβισε η πυροσβεστική από όχημα στο Κιάτο, λόγω πλημμυρισμένου δρόμου.

Η «Μέδουσα» χτύπησε με ιδιαίτερη ένταση την Αχαΐα. Ισχυρές καταιγίδες και αλλεπάλληλοι κεραυνοί προκάλεσαν αναστάστωση στους κατοίκους. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υποχώρησε μεγάλη τζαμαρία του κλειστού κολυμβητηρίου ΠΕΠΑΝΟΣ στην Πάτρα την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης. Η μεγάλη κατασκευή με σίδερα και τζάμια, κατέρρευσε στην πίσω πλευρά των εγκαταστάσεων, εκεί που βρίσκεται η βοηθητική πισίνα και γίνονται οι καταδύσεις.

Επιπλέον, λόγω των κεραυνών εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στην περιοχή Παυλόκαστρο της Πάτρας, στον Κρίνο και στην Λακκόπετρα της δυτικής Αχαΐας και στην Σπαρτιά του δήμου Ερυμάνθου. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, αλλά λόγω των καταιγίδων που ακολούθησαν, οι φωτιές έσβησαν γρήγορα.

Ακόμη, προκλήθηκαν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, από την Πάτρα, μέχρι το ύψος της Κάτω Αχαΐας, λόγω σφοδρής νεροποντής και χαλαζόπτωσης.

Δυνατό μπουρίνι συνοδευόμενο από χαλαζόπτωση έπληξε τα Ιωάννινα, προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες, στο Ζωτικό. Από τη σφοδρή χαλαζόπτωση, άσπρισαν οι στέγες και οι κήποι των σπιτιών.

Προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Μετσόβου, της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων και του Ζαγορίου, άφησε πίσω της η κακοκαιρία, που έπληξε χθες το από γεύμα την Ήπειρο.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, το ύψος του χαλαζιού στο Μέτσοβο έφτασε τα 30 εκατοστά, ενώ οι ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν καταπτώσεις βράχων και μεταφορά φερτών υλικών που προκάλεσαν ζημιές στο οδικό δίκτυο.
Από χθες, μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου, εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Μικροπροβλήματα προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση στη Θεσσαλονίκη. Η κακοκαιρία προκάλεσε συσσώρευση υδάτων σε γήπεδο στην περιοχή της Τριανδρίας, με το νερό εν συνεχεία να πλημμυρίζει τμήμα του οδοστρώματος.

Σε ορισμένες περιοχές, στις Σέρρες, όπως το Χριστός αλλά και στην Αναγέννηση, τα προβλήματα ήταν πολύ έντονα. Αυλές σπιτιών, δρόμοι και χωράφια μετατράπηκαν σε λίμνη με τις ζημιές που έχουν προκληθεί να είναι τεράστιες.

Μεγάλες ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν και στην Πτολεμαΐδα. Υπόγεια πλημμύρισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ δέντρα έπεσαν από τους ισχυρούς ανέμους. Η πυροσβεστική δέχθηκε κατά τις βραδινές ώρες 42 κλήσεις για άντληση υδάτων και τέσσερις κλήσεις για κοπές δέντρων. 

Ανάλογη η εικόνα των προβλημάτων και στη Λάρισα, καθώς και σε χωριά του Τυρνάβου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για σήμερα

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στο Ιόνιο, τα Ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και πιναθόν στα νησιά των Βορείων Κυκλάδων. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ στα δυτικά. Βόρειοι άνεμοι στα πελάγη 6 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 7 με 8 Μποφόρ. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Μακεδονία-Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένιση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνεις 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στην Δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά Ελλάδα, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι, βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένιση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνεις 4 με 5 μποφόρ και στις βορειότερες περιοχές 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές στα βορειότερα νησιά των Κυκλάδων. Βαθμιαία εξασθένιση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνεις 4 με 5 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Βαθμιαία εξασθένιση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι - βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ και στα νότια από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη τιμή 2 έως 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένιση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 ως 28 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 βαθμούς κελσίου.

Για την Τρίτη, η πρόγνωση της ΕΜΥ αναφέρει ότι θα συνεχιστούν οι τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν από το απόγευμα της Τρίτης.