Ολονύχτια μάχη με την πύρινη λαίλαπα στα Κύθηρα έδωσαν για 3η βραδιά οι πυροσβέστες. Η εικόνα που υπάρχει τα ξημερώματα της Δευτέρας, τέταρτη ημέρα που μαίνεται η πυρκαγιά, είναι καλύτερη από τις προηγούμενες ημέρες και οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι με την βοήθεια των εναέριων μέσων η καταστροφή θα τερματιστεί. Με το πρώτο φως της ημέρας, «σηκώθηκαν» δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη στην ευρύτερη περιοχή των Μυρτιδίων, στο νοτιοδυτικό μέτωπο των Κυθήρων. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 3 χωματουργικά μηχανήματα του στρατού.

Επίσης, η περιφέρεια Αττικής έχει ζητήσει να μεταβούν στο νησί 80 δασοκομάντο για να αντικαταστήσουν τους 70 που μάχονται τις φλόγες για τρεις ημέρες και βρίσκονται στα όριά τους. Επίσης τις προσπάθειες κατάσβεσης θα ενισχύσει μια υδροφόρα και ένα ακόμα όχημα του δήμου Βάρης – Βούλας - Βουλιαγμένης. 

Στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν δυνατοί άνεμοι, οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση, γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Πάντως η αγωνία των κατοίκων συνεχίζεται, ενώ έχουν καεί περισσότερα από 25.000 στρέμματα δάσους και η καταστροφή είναι μεγάλη σε ελαιόδεντρα και μελίσσια.

Χθες, από θαύμα γλίτωσε το μοναστήρι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας. Οι φλόγες περικύκλωσαν τη μονή και οι πυροσβέστες έδωσαν σκληρή μάχη για να διασώσουν το μοναστήρι. Για λόγους ασφαλείας η μονή εκκενώθηκε από τις μοναχές και τους επισκέπτες, συνολικά 30 άτομα.

 

Κόντρα για το συντονισμό των εναέριων μέσων

Για μια από τις δυσκολότερες πυρκαγιές που αντιμετώπισε η πυροσβεστική τα τελευταία 30 χρόνια, έκανε λόγο στον ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης. Όπως τόνισε ο κ. Χαρχαλάκης, η πυρκαγιά στα Κύθηρα έχει κατακάψει 25.000 στρέμματα. Ήρθαν, είπε, πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα, και αυτό δείχνει ότι η φωτιά ήταν δύσκολα ελέγξιμη.

Ο δήμαρχος επισήμανε την ανάγκη για καινούργια εναέρια μέσα, ενώ σχολίασε: «Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός όταν ζητάμε κάτι πρέπει να υπάρχει απάντηση, και η απάντηση να τηρείται», επιμένοντας ότι χθες στις 6.30 το απόγευμα τα εναέρια μέσα αποχώρησαν από τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης απάντησε στις καταγγελίες του δημάρχου Κυθήρων ότι τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν από τις 6.30 το απόγευμα, τόνισε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, και ότι αναγκαστικά τα εναέρια μέσα πρέπει να ανεφοδιάζονται και τα υποστηρίζονται μηχανικά μετά από κάποιες ώρες πτήσης. Όπως είπε, πρόκειται για την μεγαλύτερη πυρκαγιά φέτος και ότι οι ώρες συνολικής πτήσης περισσότερων από 15 αεροσκαφών και ελικοπτέρων ξεπέρασαν τις 152.