Οργή προκαλεί η είδηση ότι η Τζιά είναι «γυμνή» σε ό,τι αφορά έμψυχο δυναμικό και μέσα πυρόσβεσης. Τη μάχη με τις φλόγες στο Βουρκάρι έδιναν το βράδυ μόνο ένας πυροσβέστης και ένας εθελοντής, με ένα πυροσβεστικό όχημα και τέσσερις υδροφόρες του δήμου.

Από τον Πειραιά έσπευσαν ενισχύσεις με ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ βρίσκονταν σε ετοιμότητα και άλλα οχήματα για να μεταβουν στο νησί το πρωί με το πρώτο πλοίο της γραμμής εφόσον ήταν αναγκαίο. Τελικά, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο νωρίς το πρωί.

Η φωτιά, που ξέσπασε στις 09:30 το βράδυ της Τετάρτης σε ξερόχορτα, δεν ήταν μακριά από οικισμό, κάτι που σήμανε τον συναγερμό. Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά είχε δύο μέτωπα πάνω από το Βουρκάρι κοντά στα σπίτια. Επιπλέον, στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι που δυσχέραιναν το έργο της πυρόσβεσης.

Το γεγονός ότι τη μάχη με τις φλόγες κοντά σε σπίτια, μέσα στη νύχτα και κόντρα σε ισχυρούς ανέμους έδιναν μόλις δύο άνθρωποι, αναζωπυρώνει την κριτική για την οργάνωση και την στρατηγική στη χρήση των πυροσβεστικών μέσων στη χώρα.

* Η φωτογραφία είναι αρχείου