Στα Διαπόντια Νησιά, το πέτρινο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο της Ερείκουσας ήταν το μόνο που είχε μείνει ανοιχτό, καθώς στους Οθωνούς και το Μαθράκι -τα τελευταία βορειοδυτικά ακρωτήρια της Ελλάδας- τα σχολεία έκλεισαν πριν από πολλά χρόνια εξαιτίας της μετανάστευσης των κατοίκων τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Πέρυσι, οι δύο από τους τρεις μαθητές του δημοτικού σχολείου μετοίκησαν με την οικογένειά τους στην Αθήνα, ενώ ο τρίτος είναι πλέον μαθητής Γυμνασίου.

Το δημοτικό σχολείο της Ερείκουσας είχε χτιστεί το 1920, με δωρεά της οικογένειας Α. Συγγρού. Μέσα του έχει «κλειδώσει» ιστορία περίπου εκατό χρόνων. Σήμερα αφήνει πίσω του μόνο αναμνήσεις γερόντων  που αναπολούν τα παιδικά τους χρόνια και τις στιγμές που το νησί έσφυζε από παιδικές φωνές και από ζωή.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της περσινής περιοδείας στη χώρα και συγκεκριμένα στα διαπόντια νησιά, την Ερείκουσα και τους Οθωνούς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε ανακοινώσει την απόφαση του υπουργείου να δώσει τη δυνατότητα σε δύο πολύτεκνες, άνεργες ελληνικές οικογένειες να εγκατασταθούν στο νησί, με τη στέγη και όλα τα έξοδα διαβίωσης καλυμμένα, ώστε να αποκτήσει το σχολείο περισσότερους μαθητές.

Σήμερα, οι κάτοικοι στην Ερείκουσα αναμένουν αυτό ώστε να ξαναζωντανέψει το χωριό τους.