Στον σπουδαίο του Ποντιακού ελληνισμού, τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, τον εξ’ Υψηλών, στην επιφανή οικογένεια του και στην προσφορά τους στο Έθνος από τον 10ο αιώνα ως σήμερα, θα αφιερωθεί το φετινό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου.

Το 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Π.Ο.Ε. θα διεξαχθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά, όπου πριν λίγους μήνες, στις 21 Μάιου, στην πλατεία Αλεξάνδρας, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μεγαλοπρεπούς μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μια ευγενική δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, γόνου Υψηλαντών εκ μητρός.

Το μνημείο ονομάστηκε «Πυρρίχιο Πέταγμα» και μοιάζει σαν ένα κύμα φτιαγμένο από πόνο και διωγμό, σαν ένα κύμα που ξεριζώνει και πετά ένα προσφυγοπούλι από τον Πόντο για να το φέρει στον Πειραιά. Πλασμένο με υλικά του σήμερα λέει την ιστορία ενός ξεριζωμού του χθές, ενώνει το παρελθόν με το παρόν και συμβολίζει τη συνέχεια της ιστορίας και την εσωτερική δύναμη, τη φλόγα και τον ηρωισμό.

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα συναντηθούν φέτος 2.500 χορευτές από κάθε γωνιά της Ελλάδας και δεκάδες καλλιτέχνες για να αφηγηθούν και να τιμήσουν την ιστορία αυτού του ήρωα με τη μουσική και τον χορό τους, με βίντεο και ομιλίες.