Οι κόκκινες γραμμές που έγιναν τελικά… ροζ κορδέλες, για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάρα πολλές και σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ομολόγησε ένα ακόμη «γονάτισμα» της κυβέρνησης μπροστά στις απαιτήσεις της τρόικας. Προκειμένου να μην γίνουν προσλήψεις, η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές οι εκπαιδευτικοί να μένουν στο σχολείο 30 ώρες την εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του υποχρεωτικού εβδομαδιαίου ωραρίου ήταν ένα από τα αγκάθια της αξιολόγησης και οι δανειστές τα είχαν ψάλει στον υπουργό, κατά την συνάντησή τους λίγο πριν κλείσει η συμφωνία.

Φαίνεται ότι τελικά ο κ. Γαβρόγλου πείστηκε. Μάλιστα, ομολόγησε ότι υπέγραψε με τους θεσμούς να τηρηθεί η υποχρέωση των εκπαιδευτικών να βρίσκονται στο σχολείο 30 ώρες την εβδομάδα.

Η ρύθμιση υπάρχει από το 1985 αλλά ουσιαστικά δεν τηρείται. Επίσης ο κ. Γαβρόγλου πρόσθεσε ότι υπήρξε συμφωνία των δύο πλευρών ώστε να τεθούν κριτήρια στις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το ωράριο κλιμακώνεται με βάση τα χρόνια υπηρεσίας και τη θέση του εκπαιδευτικού από τις 18 έως τις 24 ώρες  και μέχρι πριν από λίγο καιρό η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εμφανίζονταν  αρνητική στην αύξηση του ωραρίου αν και το Μνημόνιο προέβλεπε ότι αυτό έπρεπε να γίνει μέχρι το Νοέμβριο του 2017.  

Συγκεκριμένα ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας χθες στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Κέρκυρα αναφέρθηκε :

Α. Στην υποχρέωση των εκπαιδευτικών να βρίσκονται στο σχολείο 30 ώρες την εβδομάδα  

Β. Στην θέσπιση κριτηρίων  στις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων  

Γ. Στην συμμετοχή του ΑΣΕΠ στην επιλογή των Στελεχών Εκπαίδευσης,  

Δ. Στην αξιολόγηση στελεχών εκπαίδευσης και την αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων