Το κόστος στις πλαστικές σακούλες φαίνεται πως θα επιφέρει κέρδος όχι μόνο στα σούπερ μάρκετ αλλά και στην κυβέρνηση. Το κράτος προκειμένου να βγάλει χρήματα από τις πληρωμές με τις πλαστικές σακούλες βάζει επιβάρυνση 24%, πράγμα που σημαίνει πως ο πελάτης ενός σούπερ μάρκετ θα πληρώσει πιθανότατα περισσότερα από τα 4 λεπτά που θα κοστίζουν ως μίνιμουμ τιμή που έχει οριστεί.

Οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ θα μπορούν να ανεβάσουν την τιμή καθώς τα 4 λεπτά που θα κοστίζουν είναι ενδεικτικό ποσό. Οι σακούλες θα πρέπει να αναγράφονται και στην απόδειξη από τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών.

Με τον ΦΠΑ στα 24%, η τιμή της σακούλας πάει στα 3,72 καθώς δεν υπάρχει τιμή με υποδιαίρεση μικρότερη από το 1 λεπτό, πράγμα που ανεβάζει την αξία της κάθε σακούλας στα τέσσερα.

Αντίστοιχα όταν η μίνιμουμ τιμή από 1/1/2019 πάει στα 7 λεπτά, ο πελάτης του σούπερ μάρκετ θα χρεώνεται 9 λεπτά το κομμάτι.

Έτσι αν ένας καταναλωτής πάει για ψώνια και χρειαστεί να κουβαλήσει 4 σακούλες, θα πληρώσει τώρα 16 λεπτά, ενώ από το 2019 η τιμή θα είναι 36 λεπτά.