Το έργο που επιτελεί το προσωπικό της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, που φέρει την ιστορική ονομασία «Απόσπασμα Συνταγματάρχου Διαλέτη», σε συνδυασμό με την αποστολή και την ιστορία της, παρουσιάστηκε στον ειδικό χώρο που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό στο Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Στο χώρο αυτό το προσωπικό της Ταξιαρχίας παρουσίασε της πάσης φύσεως δραστηριότητες του Σχηματισμού, τις πρωτοβουλίες και τις συνέργειες για τις οποίες το προσωπικό με υπερηφάνεια τις παρουσιάζει, ενώ υπήρξε και ενημέρωση για την ευρύτερη περιοχή που εδρεύει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή 34η Μ/Κ Ταξιαρχία Πεζικού συγκροτήθηκε μετά τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13, που οδήγησαν στο διπλασιασμό της εκτάσεως της χώρας με την προσθήκη των απελευθερωμένων εδαφών, και την ένταξη σε αυτήν νέων ελληνικών πληθυσμών, που οδήγησαν σε αναδιοργάνωση του Στρατού Ξηράς, Με βάση τα δεδομένα αυτά, συγκροτήθηκαν τότε 42 συντάγματα πεζικού, από τα οποία τα πέντε τελευταία ήταν συντάγματα Ευζώνων και άλλα δύο συντάγματα Κρητών.

Από τα εναπομείναντα συντάγματα, ένα ήταν το 34ο Σύνταγμα Πεζικού ή «το Σύνταγμα των Πειραιωτών», όπως ονομάστηκε αφού εκεί υπηρετούσαν οι κάτοικοι του Πειραιώς και των νησιών, που ως τότε υπηρετούσαν στο 1ο και στο 7ο Συντάγματα Πεζικού. Πρώτη έδρα του νέου34ου Συντάγματος ήταν ο Κορυδαλλός, που τότε λεγόταν «Κουτσικάρι», από το όνομα του τσιφλικά ιδιοκτήτη της περιοχής που είχε εκεί παλαιότερα τα κτήματά του, και συμφώνως με τις ιστορικές πηγές της εποχής, ο χώρος που σήμερα στεγάζονται οι φυλακές Κορυδαλλού! Έκτοτε το 34ο Σ.Π. πολέμησε σε όλες τις μάχες του Στρατού μας, φτάνοντας μέχρι την Ουκρανία και τη Μικρά Ασία, αλλά και τη Βόρεια Ήπειρο.

Στο έμβλημα της 34ης Μ/Κ ΤΑΞ, απεικονίζεται σύνθεση μακεδονικής ασπίδας με ξίφος και μακεδονικό δόρυ (σάρισα). Συμβολίζει την επιθετική ορμή και τη σθεναρή άμυνα της μακεδονικής φάλαγγας, χαρακτηριστικά απόλυτα ταυτισμένα στη δομή και τη δράση της Ταξιαρχίας.

Το ρητό «Ανίκητος ει», αναφέρεται στο έργο του Πλούταρχου «Βίοι Παράλληλοι» και σημαίνει «είσαι ανίκητος». Είναι ο χρησμός που δόθηκε από το Μαντείο των Δελφών στον Μέγα Αλέξανδρο, πριν την έναρξη της εκστρατείας του, προκαλώντας αισθήματα αυτοπεποίθησης, αισιοδοξίας και πίστης στο ανίκητο του στρατού του.