Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες -πάνω από 300.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές- συγκεντρώθηκαν στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο με κεντρικό σύνθημα: «Η Μακεδονία Είναι Ελλάδα».

»» ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Παρόντες στο συλλαλητήριο είναι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου.

Παρών, ακόμη, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του κόμματος του Μάριος Γεωργιάδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Αριστείδης Φωκάς.

Επίσης, οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης.

Επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

Οι βουλευτές της ΝΔ και ο Απόστολος Τζιτζικώστας περπάτησαν μέσα στο πλήθος, ενώ εκείνοι της Ενωσης Κεντρώων και των Ανεξάρτητων Ελλήνων πήγαν στον χώρο μπροστά και δίπλα από την εξέδρα.

Το συλλαλητήριο άρχισε λίγο μετά τις 2 μ.μ με χαιρετισμούς από εκπροσώπους ομοσπονδιών και συλλόγων και συνεχίζεται με τις ομιλίες.

Από το πλήθος ακούστηκαν αποδοκιμασίες για τους πολιτικούς και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. 

Δείτε το βίντεο από το συλλαλητήριο: 

Το parapolitika.gr βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και με συνεχείς ανταποκρίσεις και ζωντανές συνδέσεις κάλυψε το γεγονός.

Λεπτό προς λεπτό το συλλαλητήριο:

17.00: Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο με ανάγνωση του ψηφίσματος. Με τη λήξη του συλλαλητηρίου ξεκίνησε καταρρακτώδης βροχή.

16.45: Αναλυτικά η ομιλία του σταρτηγού ε.α. Φράγκου: «Θα μας βρουν μπροστά τους ό,τι κι αν σημαίνει αυτό»

16.43: Εκανε λόγο για ένα εκατομμύριο πολίτες που αψήφισαν την «τρομοκρατία» και συμμετείχαν στο συλλαλητήριο.

16.40: «Τι αλλα θα προδώσετε» είπε ο στρατηγός ε.α. απευθυνόμενος στους πολιτικούς.

16.33: «Αν αποδοθεί η ονομασία Μακεδονία, θα είναι κίνηση αποσχισματική. Πώς θα περάσει από τους κομάντος; Η Μακεδονία ήταν και παραμένει ελληνική».

16.27: «Δεν υποχωρούμε, θα μας βρουν μπροστά τους, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Να το μάθουν επιτέλους: δεν θα μας κάνουν αυτοί ό,τι θέλουν, τελειώσαν αυτά. Ο ελληνικός λαός παρά τις απαγορεύσεις και την τρομοκρατία έδωσε σήμερα βροντερό παρών».  είπε, αναφερόμενος σε όσους διαπραγματεύονται το όνομα της «Μακεδονίας». Συνθήματα από το κοινό υπέρ του ομιλητή: «Είναι τρελός ο στρατηγός». Ζήτά εθνική στρατηγική με τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

16.25: Ο κ. Φράγκος ζήτησε να στηθεί άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήαν και διαβάζει μήνυμα του μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαου.

16.20: Στο βήμα ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος.

15.50: Στο βήμα ο δημοσιογράφος Κώστας Καραΐσκος.

15.24: Ομάδα ατόμων που κρατούσε ελληνικές σημαίες προσπάθησε να προσεγγίσει τον χώρο όπου είναι σε εξέλιξη η αντισυγκέντρωση των αντιεξουσιαστών στην Καμάρα. Εκεί τους απέτρεψαν τα ΜΑΤ και υπήρξε ένταση

15.10: Στο βήμα εμφανίζονται εκπρόσπωοι μακεδονικών και προσφυγικών σωματείων. Αυτή τη στιγμή απευθύνει χαιρετισμό ο παπα-Ανδρέας και αντιπροσωπεία από τα Ανώγεια της Κρήτης

15.05: Επεισόδια σημειώθηκαν πριν από λίγη ώρα στην Πλατεία Ναυαρίνου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.Σύμφωνα με το thestival.gr, ομάδα ατόμων που κρατούσε ελληνικές σημαίες και σημαίες της Μακεδονίας, προσπάθησε να προσεγγίσει τον χώρο όπου είναι σε εξέλιξη η αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών, στην Καμάρα. Πενήντα άτομα που φορούσαν κουκούλες προσπάθησαν να κινηθούν προς την Εγνατία, ωστόσο, η αστυνομία δεν τους επέτρεψε να φτάσουν στην Καμάρα και τότε οι κουκουλοφόροι πέταξαν πυρσούς και πέτρες προς τα ΜΑΤ.

14.30: Άνθιμος: 'Όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα

Τη στήριξή του στο σημερινό συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας εξέφρασε από άμβωνος ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, όπου τέλεσε αρχιερατική θεία λειτουργία στον ιερό ναό του αγίου Δημητρίου κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία, παρά την αντίθεση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

 Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

14.10: Λίγο πριν από τις 2 μ.μ. αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν σε ανθρώπους που κατευθύνονταν προς το σημείο της συγκέντρωσης, με ελληνικές σημαίες στα χέρια.Την ώρα που περνούσαν έξω από την κατάληψη «Σχολείο», στη λεωφόρο Β. Γεωργίου, αντιεξουσιαστές του πέταξαν μπουκάλια, πέτρες και φωτοβολίδες, σύμφωνα με πληροφορίες του thestival. Ανδρες των ΜΑΤ έσπευσαν εκεί και απέκλεισαν το σημείο.

Πάντως, η ένταση ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, καθώς αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν σε λεωφορείο που ξεκίνησε από την Αθήνα για να μεταφέρει πολίτες στη Θεσσαλονίκη για το συλλαλητήριο. Οι δράστες εκτόξευσαν πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα εναντίον του λεωφορείου, περίπου στις 7 το πρωί, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Μπενάκη, στα Εξάρχεια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μία γυναίκα τραυματίστηκε.

Άνδρες της Τροχαίας θα δίνουν οδηγίες στους οδηγούς των λεωφορείων πού θα σταθμεύσουν, αναλόγως των κυκλοφοριακών συνθηκών που θα δημιουργηθούν στην πόλη, προκειμένου και μποτιλιάρισμα να μην υπάρξει και να εξυπηρετηθούν γρηγορότερα οι επισκέπτες και οι οδηγοί. 

Τα μέτρα της Τροχαίας

Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, την Κυριακή, μεσημβρινές ώρες, στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκδήλωσης «Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία», θα εφαρμοστούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Τμηματικά και ανάλογα με τον όγκο προσέλευσης των διαδηλωτών, θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε βασικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήτοι στις οδούς Γ΄ Σεπτεμβρίου, Κουντουριώτη, Λεωφόρο Νίκης, 30ης Οκτωβρίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε άλλες κεντρικές οδούς (π.χ. Εγνατία, Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Κ. Καραμανλή, Β. Όλγας).

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται η ισχύουσα απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στην οδό 26ης Οκτωβρίου (στο τμήμα της από την Δυτική Είσοδο μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας), στην 30ης Οκτωβρίου, στη Λεωφόρο Νίκης και στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου (στο τμήμα της από τη Γ' Σεπτεμβρίου μέχρι την οδό Παρασκευοπούλου).

Αποστολή- ρεπορτάζ στη Θεσσαλονίκη: Λευτέρης Σουχάιμπ