«Η Μακεδονία είναι ελληνική», θα βροντοφωνάξουν σήμερα χιλιάδες Ελληνες, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στην Πλατεία Συντάγματος στις 2 το μεσημέρι, με δεκάδες ειδησειογραφικά δίκτυα απ’ όλο τον κόσμο να έχουν φτάσει στην Αθήνα προκειμένου οι ανταποκριτές τους να μεταδώσουν τη μεγαλειώδη εκδήλωση ανά την υφήλιο. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι θα καλύψουν το γεγονός τα σημαντικότερα δίκτυα, πρακτορεία και ΜΜΕ.

Οι σχετικές άδειες για το συλλαλητήριο από τον δήμο δόθηκαν, η Εκκλησία πήρε θέση συμμετέχοντας ενεργά, ενώ άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, με προεξάρχοντα τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και της πολιτικής αναμένεται να δώσουν το «παρών» και να απευθύνουν τον δικό τους χαιρετισμό προς το πλήθος.

Μετά το πολυπληθές συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, που διαμόρφωσε νέες συνθήκες στη δημόσια συζήτηση για το ζήτημα της επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το αντίστοιχο της Αθήνας αναμένεται να παίξει καταλυτικό, ρυθμιστικό ρόλο, μετά βέβαια και τη σκλήρυνση της στάσης των Σκοπίων, που διεφάνη στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Οπως είπε ο τελευταίος, «δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα», ενώ επισήμανε ότι «η “μακεδονική” γλώσσα είναι μια αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών» και πρόσθεσε ότι «κάποιοι πολίτες στην Ελλάδα αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες».

Tα μέτρα της αστυνομίας

Επί ποδός θα είναι περίπου 5.000 αστυνομικοί, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια, καθώς αντιεξουσιαστές έχουν προγραμματίσει αντισυγκέντρωση, στις 12:00 στα Προπύλαια. Σε επιφυλακή θα βρίσκεαι το σύνολο των αστυνομικών της Αττικής. Οι δρόμοι στο κέντρο θα κλείσουν από νωρίς το πρωί, ενώ από τις 10 π.μ. θα είναι κλειστοί και σταθμοί του μετρό.

Η αστυνομία θα δημιουργήσει ειδικές ζώνες και φραγμούς με λεωφορεία των ΜΑΤ σε Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας στο ύψος της οδού Αμερικής και στο ύψος της οδού Ομήρου, έτσι ώστε να μην συναντηθούν αντιεξουσιαστές και μετέχοντες στο συλλαλητήριο.

Διαβάστε επίσης: 

Aπλησίαστο το κέντρο της Αθήνας για το συλλαλητήριο - Τα έκτακτα μέτρα

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο λαός μας θα διαδηλώσει εναντίον του κ. Τσίπρα

Τζανακόπουλος: Επιχειρούμε να δώσουμε πατριωτική λύση

Έχει εθνικό χαρακτήρα

Το συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, για το οποίο οι εκπρόσωποι των μακεδονικών ενώσεων τονίζουν πως δεν έχει κομματικό, αλλά εθνικό χαρακτήρα, αναμένεται να επηρεάσει το κλίμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών ανάλογα με το μέγεθός του.

Πάντως, σύμφωνα με τις τάσεις του Δεκεμβρίου της MRB, το 81,9% των πολιτών λέει «όχι» σε σύνθετη ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία», έναντι 8% που συμφωνεί, ενώ σε πρόσφατη μέτρηση της Pulse για το Action 24 το 65% αξιολογεί θετικά τα συλλαλητήρια και αντίστοιχες ενέργειες για το Σκοπιανό.

«Περιμένουμε 1.000.000 Ελληνες να συγκεντρωθούν στην Πλατεία Συντάγματος την Κυριακή», δηλώνει στα «Π» η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, Νίνα Γκατζούλη, καλώντας τον ελληνικό λαό να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο. «Πρέπει να κατέβουμε όλοι στους δρόμους. Ολα είναι δρομολογημένα και συντονισμένα. Το συλλαλητήριο δεν έχει κανένα κομματικό χρώμα. Πρόκειται για ένα εθνικό θέμα και δεν έχει να κάνει με τίποτα άλλο. Στο πλευρό μας είναι όλοι οι Ελληνες του εξωτερικού, αλλά και η Εκκλησία. Κοντά μας θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος θα στείλει μήνυμα στον ελληνικό λαό, αλλά και ο διεθνολόγος κύριος Γιώργος Κασιμάτης.

Επίσης, βρεθήκαμε με τον Αρχιεπίσκοπο και μας διαβεβαίωσε πως είναι μαζί μας. Μάλιστα, μας τόνισε πως θα στείλει τρεις εκπροσώπους της Εκκλησίας για να διαβάσουν την απόφασή της.

Η θέση μας είναι πως δεν θα πρέπει στη νέα ονομασία των Σκοπίων να υπάρχει ο όρος “Μακεδονία” ή παράγωγό του». Σημειώνεται πως η αντιπροσωπία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) που θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Αθήνας και θα αναγνώσει μάλιστα και το σχετικό ανακοινωθέν θα αποτελείται από τους μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεο, Δράμας κ. Παύλο και Χίου κ. Μάρκο. Χαιρετισμό στο αυριανό συλλαλητήριο θα απευθύνει και ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος δηλώνει στα «Π» ότι «δεν δικαιούται να παίζει κανείς με τα εθνικά θέματα». «Από τη στιγμή που η χώρα των Σκοπίων δεν έχει αλλάξει το Σύνταγμά της που μιλάει για αλυτρωτισμό, δεν υπάρχει κανένας λόγος συζήτησης.

Είναι λάθος της κυβέρνησης να ανοίγει το θέμα κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις. Οφείλουμε στα παιδιά μας και στις γενιές που θα έρθουν να περιφρουρήσουμε τα εθνικά μας ζητήματα. Αυτή τη στιγμή είναι σαν να βάζουμε το κάρο πάνω από το άλογο όταν ξεκινάμε μια διαπραγμάτευση χωρίς να υπάρχει αλλαγή στο Σύνταγμα της γείτονος χώρας», προσθέτει

Οι εκπρόσωποι των φορέων των μακεδονικών ενώσεων είναι απόλυτοι: «Ενότητα, ενότητα, ενότητα! Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε με το αυριανό συλλαλητήριο». Δεν συμφωνούμε με τον όρο “Μακεδονία” ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγό του στην ονομασία των Σκοπίων. Είναι πολύ επικίνδυνο το εγχείρημα της κυβέρνησης για διαπραγμάτευση. Αγωνίζομαι για το συγκεκριμένο θέμα κοντά τριάντα χρόνια. Η χώρα των Σκοπίων δεν έχει καμία σχέση με τη Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», λέει στα «Π» ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Μακεδονικού Αγώνα, Μιχαήλ Χρυσανθόπουλος, μιλώντας και εκ μέρους του αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών.

Με πούλμαν από όλη την Ελλάδα

«Θα είμαστε και σε αυτό το συλλαλητήριο. Εχω αναλάβει να συντονίσω τους χαιρετισμούς που θα ακουστούν και είμαστε σε επαφή με όλη την Ελλάδα. Από τη Βόρεια Ελλάδα μόνο έχουν ναυλωθεί εκατοντάδες πούλμαν.

Οι συμπατριώτες μας από την Κρήτη θα δώσουν και πάλι το “παρών”. Αυτό το συλλαλητήριο θα είναι σαν να βγαίνει η Ελλάδα από την Εντατική! Θα ξυπνήσει όλους τους Ελληνες και για ακόμη μία φορά θα δείξουμε στην κυβέρνηση τις θέσεις μας, οι οποίες είναι ξεκάθαρες: λέμε “όχι” στη σύνθετη ονομασία των Σκοπίων με τη χρήση του όρου “Μακεδονία”», δηλώνει στα «Π» ο Γεώργιος Τάτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων «Παμμακεδονική Ενωση Ελλάδος».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού, διοργανωτής του συλλαλητηρίου, Μιχάλης Πατσίκας, αναφέρει ότι «στην Πλατεία Συντάγματος θα διατρανώσουμε με μία φωνή ότι Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα». «Πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στις πολιτικές ηγεσίες του τόπου, αλλά και σε όλες τις ξένες δυνάμεις που πιέζουν, ότι ο ελληνικός λαός ως εντολέας είναι αποφασισμένος να μην υποχωρήσει σε οποιαδήποτε παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας ή παραγώγου του για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων», προσθέτει και συμπληρώνει:
«Εχουμε εμπιστοσύνη στις ελληνικές Αρχές ότι θα πράξουν τα δέοντα για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που θα δώσουν το “παρών” στο παλλαϊκό συλλαλητήριο, στη λαϊκή εθνοσυνέλευση, στην Πλατεία Συντάγματος, αύριο, Κυριακή 4 Φεβρουαρίου».

Ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές του αυριανού συλλαλητηρίου συγκαταλέγεται ο Μίκης Θεοδωράκης -ο οποίος εκτός απροόπτου θα παρευρεθεί, αλλιώς θα αποσταλεί βίντεο με την ομιλία του, που θα προβληθεί-, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν πολιτικοί, καλλιτέχνες και αθλητές, μεταξύ των οποίων και Ολυμπιονίκες.

Ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας θα απαγγείλει αποσπάσματα ιστορικών κειμένων, ενώ από τα μεγάφωνα θα ακούγεται μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη.

Παρέμβαση εισαγγελέα για «Ρουβίκωνα»

Εντονο προβληματισμό για τη σκοπιμότητά της προκάλεσε ανάρτηση μέλους του «Ρουβίκωνα» στο Διαδίκτυο, που έκανε λόγο για «αίμα» στο συλλαλητήριο κάτι που οδήγησε στην παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου.

«Στις 4 Φλεβάρη μπορεί να χυθεί αίμα. Κάποιοι θα κρατάνε σφουγγαρίστρες και κάποιοι άλλοι μαχαίρια. Αλλοι θεωρούν ότι θα είναι η μέρα τους και κάποιοι άλλοι θα θέλουν να περάσει η μέρα χωρίς απώλειες. Θα δείξει. Με πολύ θόρυβο και μάλλον με πολύ κόστος», ανέφερε η σχετική ανάρτηση. Η παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διαβιβάστηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, μαζί με τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου (ηλεκτρονικού και έντυπου) και ένα βίντεο.

Σχετικά με την ασφάλεια, η Αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα προς αποφυγήν ευτράπελων αλλά και βίαιων επεισοδίων, ενώ η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας θα διακοπεί για αρκετές ώρες. Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια θα παραμείνουν κλειστοί.