Με τη διαδικασία της «πρότυπης» δίκης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητούν οι δικηγόροι των οκτώ Τούρκων αξιωματικών να εξεταστεί το θέμα της χορήγησης ασύλου.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά την αίτηση ακύρωσης της Κυβέρνησης κατά της απόφασης με την οποία η επιτροπή ασύλου ειχε δώσει άσυλο στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που έφτασε στην Αλεξανδρουπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Οι νομικοί παραστάτες του Σουλειμάν Οζκαϊνακτσί , καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Στ. Τσακυράκης και η Νομική Διεύθυνση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους προσφυγες δια του Β. Παπαδόπουλου, υπεβαλλαν αιτηση στο Διοικητικό Εφετείο να εκδικαστεί από το Συμβούλιο Επικρατείας (με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης) η αιτηση ακυρωσης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κατά της χορήγησης ασύλου και η ένσταση του αξιωματικού. Αυτό γίνεται σύμφωνα με το νόμο 3900/10 που δίδει το δικαίωμα στον παρεμβαίνοντα να προσφύγει σε ανωτερο δικαστήριο. Η αιτηση θα διαβαστεί από το Εφετείο στο Συμβούλιο Επικρατείας και εκεί η αποφαση θα ληφθεί από την Τριμελή Επικτροπή με προεδρεύοντα τον προεδρο του ΣτΕ, Νικ. Σακελλαρίου και μέλη δύο αντιπροέδρους.

Η δίκη ειχε οριστεί να γίνει στο Διοικητικό Εφετείο στις 15/2, αλλά θα αναβληθεί κατόπιν τουτων.

Στο μεταξύ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ανακοίνωσε σήμερα ότι ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών άσκησε παρέμβαση υπέρ του Τούρκου συγκυβερνήτη. Επίσης, στην σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι την παρέμβαση υπογράφουν ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός και ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, ενώ υπενθυμίζει ότι η δική στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών θα διεξαχθεί την 15η Φεβρουαρίου. Πάντως, μετά την υποβολή του αιτήματος στο ΣτΕ, το Διοικητικό Εφετείο θα αναβάλει, όπως είναι λογικό.