Διαψεύδει τα περί «πολιτικής Ποντίου Πιλάτου» από πλευράς των ΗΠΑ στην υπόθεση της συλλήψεως και εν συνεχεία (και ως σήμερα κρατήσεως) από τους Τούρκους των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρυ Πάϊατ, κάνοντας αντίθετα λόγο για «ενεργή εμπλοκή» της χώρας στην υπόθεση σε σημερινή του συνέντευξη, καθώς και για τη συνέχιση των συζητήσεων που γίνονται για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Τζ.Πάϊατ, σε συνέντευξή του στο “News247” (Αλεξία Τασούλη), απαντώντας σε σχετικά δημοσιογραφικά ερωτήματα μίλησε αναλυτικώς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το Σκοπιανό και για την αναβάθμιση των F-16 της ΠΑ.

Αναφορικώς με το ζήτημα της συλλήψεως και κρατήσεως των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, ο Αμερικανός πρεσβευτής δήλωσε: «Ξαφνιάστηκα με αυτά τα δημοσιεύματα διότι πραγματικά δεν αποτυπώνουν τη φύση της αμερικανικής εμπλοκής. Η Ουάσινγκτον έχει ασχοληθεί ενεργά με αυτό το ζήτημα από τις πρώτες ώρες. Υποστηρίζουμε την προσέγγιση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας έμφαση στο να διατηρήσουμε τα κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα, τα κανάλια μεταξύ του πρωθυπουργού με άλλους Έλληνες ηγέτες και με τους Τούρκους ομόλογούς τους, και με την ελπίδα ότι θα πετύχουμε τη γρήγορη επιστροφή των δύο στρατιωτών στο σπίτι τους. Οπότε τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια από την υπόνοια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες νίπτουν τα χείρας τους από το ζήτημα. Αντίθετα, μιλάμε για δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ και είναι έντονο το ενδιαφέρον μας για την επίλυση του θέματος».

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα περί των κατηγοριών για «ίσες αποστάσεις που το ΝΑΤΟ» και των ΗΠΑ μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας ο Τζ..Πάϊατ μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής: «Έχω διαφορετική αντίληψη επ΄αυτού. Το πιο σημαντικό είναι να θυμάται κανείς εδώ, ότι Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν κοινά ενδιαφέροντα σχετικά με την Τουρκία. Αυτό φάνηκε καθαρά όταν ο πρωθυπουργός κ.Τσίπρας βρέθηκε στην Ουάσινγκτον και ρωτήθηκε από Αμερικανούς συναδέλφους σας για το αν η Τουρκία θα έπρεπε να είναι μέλος του NATO, εάν είναι δημοκρατία. Και ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το συμφέρον της Ελλάδας που είναι το ίδιο με το δικό μας, είναι να παραμείνει η Τουρκία συνδεδεμένη με τη Δύση, συνδεδεμένη με το ΝΑΤΟ, επικεντρωμένη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Πιστεύω πως όσο κοιτάμε το μέλλον, έχουμε να κερδίσουμε πολλά από τη διατήρηση πολύ στενών επικοινωνιακών σχέσεων μεταξύ μας, μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, όσο αναπτύσσουμε τα προγράμματά μας σε σχέση με την Τουρκία».

Ο ίδιος πρόσθεσε σε άλλο σημείο ότι «Αυτά (δηλ. ζητήματα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας) είναι ζητήματα που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να χειριστεί, η Αμερική δεν είναι ο διαιτητής, δεν έχουμε μια κίτρινη κάρτα που μπορούμε να τραβήξουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αλλά προφανώς και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που έχει κάνει ο πρωθυπουργός κύριος Τσίπρας σε σχέση με την ιστορική του πρόσκληση στον Πρόεδρο Ερντογάν τον περασμένο Σεπτέμβριο και τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τότε για επικοινωνία. Γιατί όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό για σας, και όσο δύσκολο κι αν είναι για μας, δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική».

Τέλος, ο Αμερικανός πρεσβευτής αναφερόμενος στο θέμα της αναβαθμίσεως των F-16 της ΠΑ και στο σημείο που αυτό βρίσκεται σήμερα σημείωσε: «Αυτό ήταν ένα ζήτημα που βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πήγε στη Ουάσινγκτον τον Οκτώβριο. Από τότε έχουν γίνει εντατικές διαπραγματεύσεις με την αμερικανική αεροπορία, το ΥΠΕΘΑ, την εταιρεία Lockheed Martin”, ώστε να αναπτυχθεί ένα πακέτο που ταιριάζει στο πολιτικό πλαίσιο που έθεσε ο Υπουργός Άμυνας. Είναι πολύ ξεκάθαρο πως όλοι θέλουν να έρθει εις πέρας αυτό. Σίγουρα από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης. Είμαστε πολύ αφοσιωμένοι στο κλείσιμο αυτής της συμφωνίας, οπότε είμαι αισιόδοξος. Σε τελική ανάλυση όμως, οι πελάτες είναι η ελληνική κυβέρνηση οπότε είναι η Ελλάδα που θα πρέπει να αποφασίσει το πότε θα έχει ικανοποιηθεί με την προσαρμογή όλου αυτού στους στρατηγικούς και οικονομικούς στόχους που έχει»».