Καλεσμένος στη μακρινή Μπουργιατία της νοτιοανατολικής Σιβηρίας, στα σύνορα με τη Μογγολία, ενδέχεται να είναι τον χειμώνα του 2019 ο Έλληνας ...'Αγιος Βασίλης, προκειμένου να γιορταστεί με ελληνικό χρώμα η «ανατολική» Πρωτοχρονιά, στο πλαίσιο και της προσπάθειας ενίσχυσης της διμερούς τουριστικής συνεργασίας, όπως γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Τουρισμού της περιοχής, Μαρία Μπορίσοβνα.

Η κα Μπορίσοβνα, που συμμετείχε στο 2ο Ελληνορωσικό Φόρουμ με θέμα: «Διαπεριφερειακή Τουριστική Συνεργασία Ελλάδας- Ρωσίας», στο Παλιούρι Χαλκιδικής, εκπροσωπούσε στη διοργάνωση ένα από τα πιο ιδιαίτερα ομόσπονδα κρατίδια της Ρωσίας: η Μπουργιατία είναι ένα ξεχωριστό μέρος και βρέχεται από την παλαιότερη και πιο βαθιά λίμνη στον κόσμο, τη Βαϊκάλη.

«Είναι μια μεγάλη περιοχή με τον δικό της χαρακτήρα, τη οποία επισκέπτονται πάρα πολλοί τουρίστες από τη Μογγολία, Κίνα και την Κορέα», όπως μας λέει η υπουργός, σημειώνοντας πως σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, στην Μπουργιατία πηγαίνουν συνήθως τουρίστες από την Γερμανία ή τη Γαλλία αλλά όχι από Ελλάδα.

«Πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει μετά το συγκεκριμένο φόρουμ» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Μπορίσοβνα και προσθέτει: «θα ξεκινήσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ πιο δυναμικά με την Ελλάδα».

Ήδη, όπως επεσήμανε η υπουργός Τουρισμού της Μπουργιατίας, «τον Ιούλιο έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις από το γραφείο ΕΟΤ της Μόσχας στην Μπουργιατία και σχεδιάζουμε επίσης να φέρουμε στη διάρκεια του εορτασμού της δικής μας Πρωτοχρονιάς, της ανατολικής, τον Άγιο Βασίλη της Ελλάδας ως καλεσμένο».

Το απομακρυσμένο κρατίδιο της Σιβηρίας, όπως λέει η υπουργός, αποτελεί κέντρο βουδισμού για τη Ρωσία και εκεί η Πρωτοχρονιά εορτάζεται περίπου ένα μήνα μετά από την ελληνική.