Συνεκπαίδευση μονάδων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της Διοικήσεως Ναυτικού της Κύπρου στις θαλάσσιες εκτάσεις στα νότια του νησιού, εντός των ορίων του FIR Λευκωσίας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία με αντικείμενα την αντιμετώπιση ασύμμετρης απειλής και «αποτροπής εισόδου παρείσακτης μονάδος», αλλά και ερεύνης και διασώσεως.


Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 14 Ιουνίου διεξήχθη εν πλω συνεκπαίδευση της φρεγάτας «ΕΛΛΗ», με το παράκτιο περιπολικό πλοίο της Ναυτικής Διοικήσεως Κύπρου «ΓΕΩΡΓΙΟΥ», που περιελάμβανε την εκτέλεση τεχνικών αντικειμένων και την εξάσκηση στις διαδικασίες αντιμετωπίσεως ασύμμετρης απειλής και αποτροπής εισόδου παρείσακτης μονάδος.


Τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας μία άλλη φρεγάτα, η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» συμμετείχε στην κοινή διμερή άσκηση ερεύνης – διασώσεως (SAR), με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ – 02/18». Στην προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα από κυπριακής πλευράς συμμετείχε ένα ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας.
Το σενάριο της ασκήσεως «ΣΑΛΑΜΙΣ – 02/18» αφορούσε σε «Ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα» σε πλοία και πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το «Κέντρο Συντονισμού Ερεύνης και Διασώσεως» (ΚΣΕΔ) Λάρνακος, σε συνεργασία με το ΓΕΝ.


«Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας των μονάδων καθώς και στη διατήρηση και προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο Ναυτικών και των συναρμόδιων υπηρεσιών» σημειωνόταν χαρακτηριστικώς στην ανακοίνωση του ΓΕΝ.