Στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης εργασίας στο Πρίλεπ, τόνισε πως «δεν ξέρουμε ακόμα ποιο θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα. Σε συνεργασία με πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες θα αποφασίσουμε αν το δημοψήφισμα θα έχει συμβουλευτικό ή δεσμευτικό χαρακτήρα, οπωσδήποτε όμως το αποτέλεσμά του θα είναι υποχρεωτικό».

«Δεν έχουμε συζητήσει ακόμα αυτό το ζήτημα. Περιμένουμε να ολοκληρωθούν κάποιες διεργασίες μέχρι τις 11-12 Ιουλίου, όταν και περιμένουμε πρόσκληση για να συμμετάσχουμε στο ΝΑΤΟ. Αμέσως μετά θα ανοίξουμε τη συζήτηση και θα καθορίσουμε τους όρους και το ερώτημα του δημοψηφίσματος», συμπλήρωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός

Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απάντησε ότι «πιθανότατα θα παραμείνουν οι προθεσμίες ως έχουν, δηλαδή τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου. Σε αυτό θα μας βοηθήσουν και οι κοινοβουλευτικές επιτροπές».

Σημειώνεται πως η εκ νέου κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή των Σκοπίων (μετά την άρνηση του προέδρου Ιβανόφ να την υπογράψει) είναι προγραμματισμένη για μεθαύριο, Πέμπτη 5 Ιουλίου.