H πρώτη κατεδάφιση αυθαίρετου, στο πλαίσιο του νέου αφηγήματος της κυβέρνησης με φόντο την τραγωδία στο Μάτι, έγινε στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής. Εκεί γκρεμίστηκε ένας μαντρότοιχος που έκλεινε την πρόσβαση προς τη θάλασσα στην περιοχή «Γκατζουρέικα», μεταξύ του Πολύχρονου και Χανιώτη.

Οι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης, Παναγιώτης Σκουρλέτης και Σωκράτης Φάμελλος υπόσχονται fast track κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Οι μπουλντόζες θα πιάσουν δουλειά τις επόμενες εβδομάδες, θα γίνει αναδάσωση στις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ σε όσους γνωστοποιηθεί κατεδάφιση, θα έχουν μόλις 15 μέρες διορία για να προσφύγουν στο ΣτΕ.

Συνολικά θα κατεδαφιστούν 2.500 αυθαίρετα σε δασικές περιοχές και 700 σε αιγιαλό, για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις.  

Αυτό είναι το νέο επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης, η οποία πλέον ρίχνει στους πολίτες που έχουν αυθαίρετα τις ευθύνες για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική. Εντελώς «συμπτωματικά», ένα µόλις χρόνο πριν από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, ο Γιώργος Σταθάκης έβαζε την υπογραφή του στην έγκριση της πολεοδοµικής µελέτης στη Ραφήνα: Αυτής, δηλαδή, που σήµερα λένε οι συνάδελφοί του στο Υπουργικό Συµβούλιο, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι έγινε αυθαίρετα και ότι φταίνε όλες οι προηγούµενες κυβερνήσεις, εκτός από τη δική τους.

Επιπλέον, πριν από τρία χρόνια, όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, οι τότε υπουργοί Νίκος Βούτσης και Παναγιώτης Κουρουμπλής ζητούσαν αναβολή των κατεδαφίσεων.

Ο πρώτος υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Νίκος Βούτσης με 'εξαιρετικά επείγον' αίτημά του στις 17/2/2015 ζητούσε αναβολή εντολής κατεδάφισης αυθαίρετου κτίσματος στα Περιβολάκια Ραφήνας. Ακολούθησε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στις 29/10/2015, ο οποίος ζητούσε την προσωρινή αναβολή όλου του προγράμματος κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κατασκευών σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις στην Δημοτική ενότητα Σπάτων Αρτέμιδας.