Δέκα χρόνια ζωής συμπλήρωσε φέτος τον Αύγουστο το Airbnb, καθώς η ιδέα που σκαρφίστηκαν κάποτε δύο συγκάτοικοι για να βγάλουν το νοίκι του μήνα αποτελεί πια μια επιχείρηση αξίας 30 δισ. δολαρίων. Ένα από τα σημαντικότερα success stories της ψηφιακής εποχής γεννήθηκε όταν οι άφραγκοι συγκάτοικοι Μπράιαν Τσέσκι και Τζο Γκέμπια σκέφτηκαν να βγάλουν μερικά δολάρια νοικιάζοντας σε τουρίστες το φουσκωτό στρώμα που έστησαν στο σαλόνι του διαμερίσματός τους, στο Σαν Φρανσίσκο.

Μία δεκαετία μετά, το Airbnb είναι μεγαλύτερο και από τις πέντε μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων του κόσμου μαζί. Με περισσότερα από 5 εκατομμύρια σπίτια προς ενοικίαση σε 81.000 πόλεις και 191 χώρες, έχει ήδη υποδεχθεί περίπου 300 εκατομμύρια επισκέπτες. Και κάθε βράδυ τουλάχιστον 2 εκατομμύρια άνθρωποι κοιμούνται σε κάποιο κρεβάτι που νοίκιασαν στο Airbnb.

Στην Ελλάδα της κρίσης, η ιδέα των Τσέσκι και Γκέμπια αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που στράφηκαν στην πλατφόρμα του Airbnb προκειμένου να συμπληρώσουν το μηνιαίο εισόδημά τους, να καλύψουν τον ΕΝΦΙΑ ή ακόμα και να επιβιώσουν σε καιρούς ανεργίας. Αρκεί μια απλή αναζήτηση στην πλατφόρμα για να διαπιστώσει κανείς ότι εκατοντάδες Αθηναίοι νοικιάζουν τα άδεια δωμάτια των σπιτιών τους σε τιμές που ξεκινούν ακόμα και από τα 9 ευρώ τη βραδιά.

Διαβάστε περισσότερα στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορούν το Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας