Τα κόστη για το προσφυγικό έχουν ελεγχθεί πλήρως ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, στο πλαίσιο συνάντησης του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αντικείμενο τη διαχείριση των ζητημάτων του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

«Καταρχήν, πρέπει να πούμε ότι από την Ευρώπη για την Ελλάδα έχουν διατεθεί μέχρι το 2020 1 δισ. 150 εκατ. Ευρώ. Από αυτά, υπάρχει από το Ταμείο που χειρίζεται ο Επίτροπος μια απορροφητικότητα μέχρι τώρα, το 2018 που δεν έχει κλείσει ακόμη, του επιπέδου του 35%. Από την έκτακτη βοήθεια, 388 εκατ. και ίσως κάτι παραπάνω πήγαν σε διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι βοήθησαν εδώ στην Ελλάδα και τους ευχαριστούμε για την βοήθειά τους» ανέφερε κατά τη συνάντηση ο υπουργός.

«Όλα αυτά τα κόστη έχουν πλήρως ελεγχθεί και τα χρήματα έχουν πιάσει τόπο. Και το λέω γιατί κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι από την Ελλάδα πέρασαν το 2015 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 70.000 άνθρωποι. Από τους οποίους 25.000 μένουν σε διαμερίσματα, περίπου 23.000 με 25.000 μένουν σε Δομές Φιλοξενίας και περίπου 20.000 είναι στα νησιά» συμπλήρωσε, ενώ έριξε βάρος του προβλήματος στις αυξημένες προσφυγικές ροές.

Το ζήτημα της διαχείρισης της οικονομικής βοήθειας που έχει διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, αποτελεί ένα ακανθώδες ζήτημα, το οποίο έχει προκαλέσει κόντρες μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ από πλευράς της αναζητά διευκρινήσεις για την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και συγκεκριμένα το γεγονός ότι τα hotspot, ιδιαίτερα αυτό της Μόριας, βρίσκεται σε τόσο άθλια κατάσταση παρά τα χρήματα που έχει αποστείλει η ΕΕ για αρωγή διαχείρισης του ζητήματος.

Για το ίδιο ζήτημα ο κ. Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει τους ιθύνοντες «να γνωρίζουν καλά» ότι η επόμενη κυβέρνηση «θα ψάξει τι έγιναν τα κονδύλια».

Σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής στη Μόρια, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι η γραφειοκρατική διαδικασία για τον βιολογικό καθαρισμό της Μόριας, οπότε πολύ γρήγορα θα ξεκινήσει και αυτό το έργο.
«Ο δικός μας στόχος είναι από τη μια μεριά να αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας όσον αφορά τη διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων, από την άλλη μεριά να προσπαθούμε και να παλεύουμε, ώστε να υπάρξει μια ανακατανομή του βάρους, για όλες τις χώρες πρώτης υποδοχής» δήλωσε ο κ. Βίτσας.

«Από την τρίτη μεριά, να ακολουθούμε έναν δρόμο ώστε να έχουν ζωή οι άνθρωποι στις χώρες καταγωγής τους και συγχρόνως να απαλυνθούν έως να διακοπούν οι αιτίες του πολέμου» συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις διαδικασίες ασύλου, ανέφερε ότι «με βάση τον έλεγχο, αυτοί που δικαιούνται διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα την έχουν. Αυτοί που δεν δικαιούνται, με ανθρωπισμό, θα προσπαθούμε να τους επιστρέφουμε στις χώρες τους. Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε, μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα».

Η συνάντηση έγινε και με τη συμμετοχή της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτη Ρήγα, του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθη Γιαννακίδη και της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα.