Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η Αντιτρομοκρατική για τον εντοπισμό των δραστών της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο κτίριο του ΣΚΑΪ. Οι έρευνες στρέφονται σε δύο «γνώριμα», αλλά αυταυτοποίητα πρόσωπα.  

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛΑΣ, τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα έγιναν από δύο διαφορετικά πρόσωπα.

Όπως προκύπτει από το τμήμα ανάλυσης ήχου και φωνής από το τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ, δύο διαφορετικά πρόσωπα επικοινώνησαν με τηλέφωνα που χρησιμοποίησαν για μία και μοναδική φορά στο zougla στις 01:55 και στις 01:57 στον ΑΝΤ1.  

Μάλιστα φάνηκαν και τα στίγματα εκπομπής των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποίησαν τα οποία έγιναν από το κέντρο της Αθήνας.  

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στρέφονται σε δύο πρόσωπα τα οποία είναι αταυτοποίητα. Ο «σγουρομάλλης» ή «ξανθός» και τα πρόσωπα Τριαντόπουλος ή Παπαδόπουλος σύμφωνα με τα στοιχεία των πλαστών ταυτοτήτων τα οποία είχαν βρεθεί σε γιάφκα στο κέντρο της Αθήνας, τον Νοέμβριο του 2017. Το εν λόγω σπίτι είχε ενοικιαστεί με τα στοιχεία «Δημήτρης Παναγούλιας» τα οποία είχαν βρεθεί σε ψηφιακή μορφή στο σπίτι της Πώλας Ρούπα στην Ηλιούπολη.  

Επίσης η Αντιτρομοκρατική έχει καταλήξει στην ομάδα κρούσης. Τρία τουλάχιστον άτομα βρίσκονταν στο αυτοκίνητο opel το οποίο βρέθηκε καμένο στα Ανω Πετράλωνα: Ενας οδηγεί, το δεύτερο άτομο καλύπτει και ένα τρίτο τοποθέτησε το σακίδιο έξω από τον ΣΚΑΙ. Οι δύο προαναφερθέντες φέρεται να έκαναν τα τηλεφωνήματα και άλλα δύο τουλάχιστον άτομα ως «κάλυψη». Συνολικά δηλαδή στην επιχείρηση μετείχαν τουλάχιστον επτά άτομα.  

Oι Αρχές έχουν στρέψει την προσοχή τους, στην Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ). Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, από τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλέξει, βρίσκουν σημαντικές ομοιότητες με το ισχυρό χτύπημα που έγινε ακριβώς έναν χρόνο νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2017, στο κτίριο του Εφετείου, επί της οδού Λουκάρεως.

Το χρονικό 

Η έκρηξη έγινε στις 2:30 τα ξημερώματα, ενώ προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, στα οποία οι δράστες επέμεναν ότι δεν πρόκειται για φάρσα. Είχαν καλέσει μάλιστα από εμφανές νούμερο και όχι από απόκρυψη για να δείξουν ότι δεν αστειεύονται.

Η έκρηξη ήταν ισχυρότατη. Ακούστηκε μέχρι τη Νέα Σμύρνη, ενώ έκανε τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού να μοιάζουν με βομβαρδισμένο τοπίο. Χαρακτηριστικό της έντασης της βόμβας είναι το βίντεο που δείχενει τη στιγμή της έκρηξης. Τα τζάμια της πρόσοψης έσπασαν, σοβάδες έπεσαν, τα γραφεία στο εσωτερικό υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Μάλιστα, στο σημείο που είχε τοποθετηθεί η βόμβα, άνοιξε κρατήρας. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε σακίδιο, το οποίο οι δράστες κρέμασαν στο κιγκλίδωμα του δρόμου, απέναντι από το κτίριο του ΣΚΑΪ και από την έκρηξη κόπηκε το μασίφ σίδερο, ενώ ξεκόλλησε και ένα κομμάτι τσιμέντου.

Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, μάλιστα, εκφράζουν την άποψη ότι οι ζημιές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, αλλά μεγάλο μέρος του ωστικού κύματος εκτονώθηκε προς το κενό, καθώς δεν υπήρχε σταθερό αντικείμενο από την άλλη πλευρά για να το στείλει όλο προς μια κατεύθυνση.

Κύμα συμπαράστασης

Τσίπρας: Επίθεση δειλών δυνάμεων απέναντι στην δημοκρατία: «Η βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ είναι επίθεση δειλών και σκοτεινών δυνάμεων, απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία. Δεν πρόκειται, όμως, να πετύχουν το στόχο τους. Ούτε να τρομοκρατήσουν, ούτε να αποπροσανατολίσουν» αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός εκφράζει την ειλικρινή του συμπαράσταση στους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους του σταθμού.

ΣΥΡΙΖΑ: Ενέργεια ενάντια στην ελευθεροτυπία και την ενημέρωση: Βαθιά αντιδημοκρατική ενέργεια, που στρέφεται ενάντια στην ελευθεροτυπία και την ενημέρωση χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ, καταδικάζοντάς την απερίφραστα, όπως τονίζεται από το γραφείο Τύπου του κόμματος.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την τοποθέτηση βόμβας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Αποτελεί μια βαθιά αντιδημοκρατική ενέργεια, που στρέφεται ενάντια στην ελευθεροτυπία και την ενημέρωση. Οι αστυνομικές αρχές πρέπει να ολοκληρώσουν τάχιστα τις έρευνές τους και οι δράστες να οδηγηθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη».

Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του σταθμού βρέθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό λέγοντας πως «ο τρόμος και ο φόβος δεν μπορούν να μπουν στην εξίσωση και των πλαίσιο της αντιπαράθεσης… Μένουν πάντα στο περιθώριο των εξελίξεων, ευτυχώς δεν υπάρχουν ανθρωπινά θύματα».

Την ίδια ώρα οι δύο δημοσιογράφοι, Δημήτρης Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου, προσπάθησαν να «πείσουν» τον κ. Βούτση ο ΣΥΡΙΖΑ να σπάσει το εμπάργκο προς τον γνωστό σταθμό με τον πρόεδρο της Βουλής να απαντά: «Μην συμψηφίζουμε και εργαλειοποιούμε αυτά τα ζητήματα, είναι διαφορετικά ζητήματα, δεν μπορούν να μπαίνουν στο ίδιο ζύγι, ούτε καν επηρεάζουν».

«Πιστεύω ότι η χώρα γύρισε σελίδα, βγαίνουμε από το ξέφωτο, και αυτό θα βοηθήσει να μην υπάρξουν ακρότητες» σημείωσε και τελικά η πολυπόθητη δήλωση δεν βγήκε από το στόμα του υψηλόβαθμου στελέχους της κυβέρνησης.

Μητσοτάκης: Όχι στη στοχοποίηση, η δημοκρατία δε φιμώνεται: «Η δημοκρατία και η πολυφωνία δεν φιμώνονται» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκης ο οποίος καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ προσερχόμενος στο κανάλι. «Ήρθα να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση μου στους εργαζομένους... Η δημοκρατία και η πολυφωνία δεν φιμώνονται, επιτέλους να βρεθούν οι δράστες» επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Αυτό το τοξικό κλίμα που διαμορφωνόταν με ευθύνη της κυβέρνηση έχει παρενέργειες... Πρέπει να πέσουν οι τόνοι, να μη ρίξουμε άλλο νερό στο μύλο της πόλωσης και να αφήσουμε τις αρχές να κάνουν τη δουλειά τους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μπακογιάννης για επίθεση σε ΣΚΑΙ: Κατακτάς τη Δημοκρατία με Δημοκρατία.  

Τη στήριξή του για την επίθεση στον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ και της εφημερίδας Καθημερινή εξέφρασε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και υποψήφιος Δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης.

Με ανάρτησή του στο Facebook σημείωσε πως: «Η επίθεση στον ΣΚΑΙ είναι η επιβεβαίωση και η σφραγίδα της τοξικότητας και του ακραίου διχασμού. Εντάσσεται στη λογική ή καλύτερα στον παραλογισμό των αποκλεισμών,της στοχοποίησης και του «Με εμάς ή με τους άλλους». Με δεδομένο ότι δεν είχαμε, ευτυχώς, κανένα θύμα, ας αναλογιστούν εκείνοι που όλα αυτά τα χρόνια εκστομίζουν «βόμβες» κατά «αντιπάλων» ότι την Δημοκρατία την κατακτάς με Δημοκρατία. Πρέπει να την μπορείς και να την αντέχεις».

ΠΟΤΑΜΙ για ΣΚΑΪ: Οι Αρχές πρέπει να ανακαλύψουν τους ενόχους: «Η βομβιστική επίθεση εναντίον Μέσων Ενημέρωσης είναι επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΟΤΑΜΙ με αφορμή τη βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κόμματος: «Η βομβιστική επίθεση εναντίον Μέσων Ενημέρωσης είναι επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας. Είναι καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων να καταδικάσουν την επίθεση, επισημαίνοντας ότι η τρομοκρατία δεν έχει θέση στην κοινωνία μας. Οι αρχές πρέπει να ανακαλύψουν τους ενόχους και όλοι πρέπει να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές και να ενισχύσουμε το κλίμα διαλόγου αποφεύγοντας την ακραία πόλωση και τη στοχοποίηση ανθρώπων και Μέσων. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους και στη διοίκηση του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής».

ΚΙΝΑΛ: Η Δημοκρατία και η Ενημέρωση δεν τρομοκρατούνται: Η Δημοκρατία και η Ενημέρωση δεν τρομοκρατούνται υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Στ. Μαλέλης για τη βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά και απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ. Η Δημοκρατία και η Ενημέρωση δεν τρομοκρατούνται. Η κυβέρνηση οφείλει να βρει τους δράστες και να τους στείλει στη Δικαιοσύνη. Οι εργαζόμενοι όρθιοι θα συνεχίσουν τον αγώνα της ενημέρωσης. Είμαστε στο πλευρό τους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαλέλης.

ΚΚΕ: Αυτές οι ενέργειες είναι απόλυτα καταδικαστέες: «Οι ενέργειες αυτές είναι απόλυτα καταδικαστέες. Λειτουργούν, εκτός των άλλων, ως άλλοθι για την ένταση της καταστολής και βοηθούν αντικειμενικά εκείνους, που θέλουν να επιβληθεί κλίμα φόβου και σιγή νεκροταφείου στον λαό» αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Παυλόπουλος: Καταδίκη της «προκλητικώς αντιδημοκρατικής ενέργειας»
Την αμέριστη συμπαράστασή του, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, μαζί με την απερίφραστη καταδίκη της συγκεκριμένης ενέργειας.