Συντριπτική ήττα υπέστησαν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του συνδικάτου των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ σημαντική άνοδο παρουσίασαν τα ποσοστά της παράταξης που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ. Τα ποσοστά, δε, της παράταξης που εκφράζει τις θέσεις του κυβερνώντος κόμματος, έπεσαν στο μισό, σε σχέση με τα ποσοστά που παρουσίαζε πριν από μία τετραετία.  

Την ίδια στιγμή, η ΠΑΣΚΕ κατάφερε να αναδειχθεί ο μεγάλος νικητής από τις κάλπες, πετυχαίνοντας μάλιστα ιστορικό ρεκόρ σε ποσοστό, αλλά και την αυτοδυναμία στο 15μελές διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου των εργαζομένων. Τα αποτελέσματα των αρχιαιρεσιών που κοινοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα δείχνουν ότι επί 1409 ψηφισάντων η «συριζαϊκής απόχρωσης» συνδικαλιστική παράταξη «Ενωτική» έλαβε 199 ψήφους ή ποσοστό 14,12%.   Στην «Ενωτική» έχουν συσπειρωθεί τρεις παρατάξεις στις οποίες συγκαταλέγονται συνδικαλιστές που εκφράζουν την εξωκοινοβουλευτική αριστερά αλλά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.  

Στις προηγούμενες εκλογές, που είχαν γίνει τον Φεβρουάριο του 2017, η «Ενωτική Συνδικαλιστική Συνεργασία» είχε αποσπάσει ποσοστό 17%, ενώ τον Μάρτιο του 2015, λίγο μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι τρεις συνδικαλιστικές παρατάξεις που τώρα απαρτίζουν την «Ενωτική» είχαν λάβει συνολικό ποσοστό 28%. Γεγονός που σημαίνει ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια απώλεσαν τη μισή τους εκλογική δύναμη.   Οι έδρες στο διοικητικό συμβούλιο που παίρνει τώρα η «Ενωτική» είναι δύο, έναντι τριών στις προηγούμενες εκλογές και τεσσάρων στις εκλογές του συλλόγου το 2015.  

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η συνδικαλιστική παράταξη «Παρέμβαση» που τώρα ηγείται της «Ενωτικής» είχε επί σειρά ετών ως συνδικαλιστικό ηγέτη της τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα.  

Από την άλλη πλευρά, η ΠΑΣΚΕ, με συνδικαλιστικό ηγέτη της τον Ευάγγελο Γερανιωτάκη, πρόεδρο του συνδικάτου των εργαζομένων και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος, απέσπασε ποσοστό 52,59%, λαμβάνοντας 741 ψήφους. Έλαβε επίσης 8 από τις 15 έδρες, οι οποίες της δίνουν την αυτοδυναμία στο διοικητικό συμβούλιο. Και το ποσοστό των ψήφων, αλλά και οι έδρες αποτελούν ιστορικό ρεκόρ για την παράταξη, οι πολιτικές καταβολές της οποίας είναι στο ΠΑΣΟΚ.  

Η ισχυρή άνοδος της ΠΑΣΚΕ αποδίδεται στις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει επί σειρά ετών επ’ ωφελεία των εργαζομένων στην κεντρική τράπεζα της χώρας (επιχειρησιακές συμβάσεις, μετεργασιακό πρόγραμμα, θεσμικές κατακτήσεις κ.α.).  

Στην αντίπερα όχθη, η συντριβή των πολιτικών δυνάμεων που απηχούν τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ εκλαμβάνεται ως βροντερό χαστούκι από τους εργαζομένους απέναντι στις σποραδικές κινήσεις ελέγχου της τράπεζας με πυκνές προσπάθειες διάβρωσης της ανεξαρτησίας της.   Αποτελεί άλλωστε κοινό μυστικό ότι για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους όλα τα τελευταία χρόνια ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας αποτελεί «κόκκινο πανί».  

Πέραν τούτων και σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις, η ΔΑΚΕ, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, έλαβε 214 ψήφους, ποσοστό 15,19% και δύο έδρες, ενώ τέταρτη συνδικαλιστική δύναμη αναδείχθηκε η Ανανεωτική με 144 ψήφους, ποσοστό 10,22% και δύο έδρες στο διοικητικό συμβούλιο.   Με μία έδρα στο ΔΣ του συνδικάτου των εργαζομένων θα εκπροσωπείται η ΕΣΑΚ που πρόσκειται στο ΚΚΕ, η οποία έλαβε 111 ψήφους και ποσοστό 7,88%.   Πλην της ΠΑΣΚΕ, όλες οι άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.  

Μεγαλύτερη ήταν η μείωση για την «συριζαϊκής απόχρωσης» «Ενωτική», η οποία σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές έχασε το 17% της εκλογικής της δύναμης.