Υλικά Συνταγής

500 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 φακελάκι μαγιά
10 γραμ. αλάτι
50 γραμ. ζάχαρη
50 γραμ. βούτυρο (σε θερμ. δωμ.)
120 γραμ. νερό (σε θερμ. δωμ.)
160 γραμ. γάλα παγωμένο

Για τη στρώση βουτύρου
300 γραμ. βούτυρο
Για το τελείωμα
1 αυγό
1 κ.σ νερό

Εκτέλεση

Ζύμη για κρουασάν βουτύρου
Φτιάχνουμε τη ζύμη για τα αφράτα σπιτικά κρουασάν βουτύρου. Βάζουμε πρώτα στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και με το γάντζο ζυμώματος ανακατεύουμε τα στερεά υλικά. Με το μίξερ σε χαμηλή τα χυτή τα προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, το μαλακό βούτυρο σε κομματάκια και τέλος το νερό. Ζυμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα το πολύ για 3 λεπτά.

Σε αλευρωμένο πάγκο βγάζουμε τη ζύμη και με τα χέρια της δίνουμε σχήμα τετράγωνο 15×15 εκ. Βάζουμε τη ζύμη για κρουασάν βουτύρου σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, σκεπάζουμε με μεμβράνη κι αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει για μία νύχτα και να ωριμάσει.

Την επόμενη ημέρα, βάζουμε τα 300 γραμ. βουτύρου ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και με ένα χοντρό πλάστη, δίνουμε τετράγωνο σχήμα 20×20 εκ. Παγώνουμε το βούτυρο στο ψυγείο για 30΄.

Βγάζουμε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο και με χοντρό πλάστη κάνουμε χοντρό τετράγωνο φύλλο μεγέθους 27×27 εκ. Ακουμπάμε πάνω στο κέντρο του φύλλου διαγώνια το κρύο τετράγωνο βούτυρο. Με ένα πινέλο καθαρίζουμε τις άκρες του φύλλου που εξέχουν από το περιττό αλεύρι. Κλείνουμε τις 4 άκρες του φύλλου που περισσεύουν στο πλάι πάνω στο βούτυρο και φροντίζουμε να πατήσουμε τις ενώσεις της ζύμης ώστε να μην βγει έξω το βούτυρο.

Με χοντρό πλάστη ανοίγουμε το φύλλο σε παραλληλόγραμμο με πλευρές 30×60 εκ. Διπλώνουμε το φύλλο κατά μήκος κατά 1/3 και κλείνουμε κι από την άλλη πλευρά το άλλο 1/3 όπως διπλώνουμε στα 3 ένα γράμμα. Η ζύμη τώρα έχει 3 στρώσεις και είναι έτοιμη για ψυγείο. Αφήνουμε να παγώσει για 30΄.

Βγάζουμε την παγωμένη ζύμη για κρουασάν από το ψυγείο. Με τον πλάστη ανοίγουμε σε μακρόστενο φύλλο, διπλώνουμε σαν βιβλίο στα 3 και ξαναπαγώνουμε για 30΄.

Επαναλαμβάνουμε για 3η φορά το δίπλωμα και το πάγωμα της ζύμης.

Για πιο αφράτα κρουασάν βουτύρου, αφήνουμε τη διπλωμένη ζύμη για 1 νύχτα στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη.

Μετά την ξεκούραση της ζύμης, ανοίγουμε την κρύα ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο με χοντρό πλάστη σε μακρόστενο φύλλο 26×60 εκ. Μετράμε και κόβουμε τη ζύμη στη μέση κατά μήκος.

Έχουμε δηλαδή τώρα 2 μακρόστενα φύλλα ζύμης με πλευρές 13×60. Κάθε μακρόστενο κομμάτι το χωρίζουμε σε 6 τετράγωνα. Και αυτά τα χωρίζουμε το κάθε ένα σε 2 τρίγωνα.

Τραβάμε λίγο με τα δάχτυλα να μακρύνει η μια πλευρά του τριγώνου. Χαράζουμε ελαφρά μια χαρακιά στη βάση του τριγώνου της ζύμης. Ξεκινώντας από τη βάση του τριγώνου ρολάρουμε τα κρουασάν δίνοντας τους το κλασικό τυλιχτό γαλλικό σχήμα.

Ψήνουμε τα κρουασάν βουτύρου
Ακουμπάμε τα κρουασάν σε 2 λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα τοποθετώντας τα αρκετά αραιά μεταξύ τους.

Χτυπάμε το αυγό με το νερό και τα αλείφουμε με ένα πινέλο. Τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες (μακριά από ρεύμα, καλύτερα σε ντουλάπι) να φουσκώσουν.

Ψήνουμε τα κρουασάν βουτύρου σε καυτό φούρνο για περίπου 20΄στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C μέχρι να ροδίσουν καλά. Απολαύστε τα ζεστά.

πηγή: argiro.gr