Η 'Ωρα του Λαού - Ελληνοφρένεια best of (επανάληψη)
Η 'Ωρα του Λαού - Ελληνοφρένεια best of (επανάληψη) Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
Λαχταριστό παστίτσιο, το απόλυτο φαγητό του Σαββατοκύριακου
wide_misko_058583700-1480493064_recipes
Γεύσεις

Λαχταριστό παστίτσιο, το απόλυτο φαγητό του Σαββατοκύριακου

Υλικά

IMG 2390

1 πακέτο, ή 500 γραμ. χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο (ή Νο. 5)
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Για τον κιμά

1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς ( ή 700 γραμμ. μοσχαρίσιος κιμάς + 300 γραμμ. χοιρινός κιμάς)
⅓ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
500 γραμ. φρέσκια ντομάτα ή ντοματάκια κονκασέ, περασμένα στο μούλτι
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί
1 πρέζα ζάχαρη
¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
•¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

1½ λίτρο φρέσκο γάλα
12 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
12 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλιτζάνι τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση
Εκτέλεση

Για τον κιμά


Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο μούλτι. Σε ανοιχτή και χαμηλή κατσαρόλα ή σε μεγάλο τηγάνι με καπάκι, προσθέτουμε το λάδι και το αφήνουμε να κάψει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Σταδιακά προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να πάρει όλη η ποσότητα χρώμα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να πιεί τα υγρά του.

Στο μεταξύ, βράζουμε τα μακαρόνια για περίπου 1 με δύο λεπτά λιγότερο απ ό,τι αναγράφεται στη συσκευασία τους, γιατί στη συνέχεια θα παραμείνουν για πολλή ώρα στο φούρνο και δεν θέλουμε να «λασπώσουν». Τα σουρώνουμε και τα μεταφέρουμε στο ταψί που θα φτιάξουμε το παστίτσιο. Τα περιχύνουμε με το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.

IMG 2383

Για τη μπεσαμέλ

Ζεσταίνoυμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το αποσύρουμε πριν πάρει βράση. Σε μία άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Όταν λιώσει, αρχίζουμε σταδιακά να προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα συνεχώς. Όταν ενσωματωθεί όλο το αλεύρι στο βούτυρο, αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας ζωηρά και προσέχοντας να μη «σβολιάσει». Ανάλογα με τα γούστα μας, μπορούμε να βάλουμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο γάλα. Η κλασσική συνταγή, πάντως, θέλει τη μπεσαμέλ για το παστίτσιο «ρευστή» και όχι παχύρευστη ούτε αραιή. Πολλοί, προσθέτουν και ένα με δύο αυγά στη μπεσαμέλ, η οποία, πάντως, είναι νοστιμότατη και χωρίς αυτά. Όταν είναι έτοιμη, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το τριμμένο τυρί.

IMG 2382

Σύνθεση

Προσθέτουμε δύο- τρεις κουταλιές μπεσαμέλ και λίγο τυρί τριμμένο στα μακαρόνια και τα απλώνουμε να πάνε παντού, ώστε να «δέσουν» και να μην χωρίζονται όταν θα κόψουμε το παστίτσιο για να το σερβίρουμε. Στρώνουμε καλά τα μακαρόνια στο ταψί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον κιμά και τον απλώνουμε με μία ανάποδη ξύλινη κουτάλα. Τον πιέζουμε για να γίνει σφικτός και να εισχωρήσει στη βάση των μακαρονιών.

IMG 2385

Τέλος, ρίχνουμε την μπεσαμέλ πάνω απ’ τον κιμά, την απλώνουμε με μια σπάτουλα και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ψήνουμε το παστίτσιο μας σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά ως μία ώρα. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο, ξεκολλάμε με ένα μαχαίρι τη μπεσαμέλ από τα πλαϊνά του ταψιού και το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά πριν το κόψουμε.

IMG 2388

Καλή απόλαυση!!!

Πηγή: tastyday.gr

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα