Τάρτα με ντοματίνια και ελιές
Ένα σνακ για το πρωί ή το απόγευμα
Υλικά
Φύλλο σφολιάτα 1
Ελαιόλαδο 2 κουταλιές της σούπας
Κρεμμύδια 3 μέτρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
Ντοματίνια 1 κιλό
Ελιές Καλαμών 1/4 του φλυτζανιού, κομμένες στη μέση
Ζάχαρη 2 κουταλιές της σούπας
Θυμάρι 1 κουταλιά της σούπας
Αλάτι - πιπέρι
Ξύδι λευκό 3 κουταλιές της σούπας
Νερό
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις. Σε φαρδύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και μόλις κάψει προσθέτουμε τα κρεμμύδια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα ανακατεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα και να καραμελώσουν. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας νερό και το αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα κατσαρολάκι φτιάχνουμε σιρόπι, ζεσταίνοντας τη ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας νερό. Μόλις γίνει βαθυκίτρινο, προσθέτουμε το ξύδι και ανακατεύουμε ελαφρά. Αδειάζουμε το σιρόπι σε μια ταρτιέρα ( διάμετρος 25 εκ.) Απλώνουμε τις ελιές, τα ντοματίνια, τα κρεμμύδια , αλάτι, πιπέρι και τέλος ρίχνουμε το θυμάρι. Καλύπτουμε την ταρτιέρα με τη σφολιάτα που έχουμε στο ψυγείο και κόβουμε περιμετρικά τα κομμάτια που περισσεύουν. Χαράζουμε κάθετα σε 3-4 σημεία τη σφολιάτα και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο, περνάμε ένα μαχαίρι γύρω γύρω στην τάρτα για να την ξεκολλήσουμε και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Φύλλο σφολιάτα 1
Ελαιόλαδο 2 κουταλιές της σούπας
Κρεμμύδια 3 μέτρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
Ντοματίνια 1 κιλό
Ελιές Καλαμών 1/4 του φλυτζανιού, κομμένες στη μέση
Ζάχαρη 2 κουταλιές της σούπας
Θυμάρι 1 κουταλιά της σούπας
Αλάτι - πιπέρι
Ξύδι λευκό 3 κουταλιές της σούπας
Νερό
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις. Σε φαρδύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και μόλις κάψει προσθέτουμε τα κρεμμύδια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα ανακατεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα και να καραμελώσουν. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας νερό και το αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα κατσαρολάκι φτιάχνουμε σιρόπι, ζεσταίνοντας τη ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας νερό. Μόλις γίνει βαθυκίτρινο, προσθέτουμε το ξύδι και ανακατεύουμε ελαφρά. Αδειάζουμε το σιρόπι σε μια ταρτιέρα ( διάμετρος 25 εκ.) Απλώνουμε τις ελιές, τα ντοματίνια, τα κρεμμύδια , αλάτι, πιπέρι και τέλος ρίχνουμε το θυμάρι. Καλύπτουμε την ταρτιέρα με τη σφολιάτα που έχουμε στο ψυγείο και κόβουμε περιμετρικά τα κομμάτια που περισσεύουν. Χαράζουμε κάθετα σε 3-4 σημεία τη σφολιάτα και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο, περνάμε ένα μαχαίρι γύρω γύρω στην τάρτα για να την ξεκολλήσουμε και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.