Υλικά

Για τη ζύμη

  • 250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ


Για τη γέμιση

  • 6 μήλα πράσινα
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
  • 1 φλιτζάνι νερό

Οδηγίες παρασκευής

  • Ετοιμάζετε πρώτα τη γέμιση: Καθαρίζετε τα μήλα από τις φλούδες και τα κουκούτσια και τα βάζετε μαζί τις κανέλες, τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι να σιγοβράσουν για 40-45 λεπτά. μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Αν δεν έχουν πιει το ζουμί τους, τα στραγγίζετε.
  • Για τη ζύμη: Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Ρίχνετε το κονιάκ και τη βανίλια και χτυπάτε να ενσωματωθούν.
  • Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε σιγά-σιγά το αλεύρι, πλάθοντας με το χέρι, μέχρι το ζυμάρι να μην κολλάει στα δάχτυλά σας. Βγάζετε το 1/3 του ζυμαριού στην άκρη και το υπόλοιπο το απλώνετε σε βουτυρωμένο ταψάκι, φροντίζοντας να καλύψετε τον πάτο και τα πλαϊνά.
  • Ρίχνετε μέσα τη γέμιση και την απλώνετε σε όλη την επιφάνεια. Με το υπόλοιπο ζυμάρι φτιάχνετε λεπτά μπαστουνάκια και τα τοποθετείτε επάνω από τη γέμιση.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC, στις αντιστάσεις. Ψήνετε τη μηλόπιτα για 45-50 λεπτά.
Καλή απόλαυση!