Νηστίσιμο κέικ με καρότο και μήλο
Ένα υπέροχο γλυκό για την περίοδο της νηστείας
ΥΛΙΚΑ
400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ (το παραλείπετε αν προσθέσετε αλεύρι αυτοδιογκούμενο)
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Μια πρέζα αλάτι
190ml σπορέλαιο (ή λιωμένη φυτική μαργαρίνη ή βούτυρο)
200γρ ψιλή ακατέργαστη ζάχαρη ή 180γρ αν καλύψετε το κέικ σας με γλάσο*
250ml χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προσοχή, να είναι ακέρωτο)
2 κουτάλια της σούπας λικέρ της επιλογής σας ή κονιάκ (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με σιρόπι βανίλιας ή και εδώ με χυμό πορτοκαλιού)
90γρ τριμμένο καρότο (το τρίβουμε στο μεσαίο μέγεθος του τρίφτη)
120γρ τριμμένο μήλο (το τρίβουμε στο μεγάλο μέγεθος του τρίφτη)
Για το γλάσο πορτοκαλιού (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι του τσαγιού άχνη ζάχαρη**
2 κουτάλια της σούπας χυμό πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθαιρμένουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λιώνουμε λίγη φυτική μαργαρίνη και αλείφουμε με αυτήν μια μέτρια φόρμα του κέικ, στη συνέχεια την πασπαλίζουμε με αλεύρι και την αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε σε αυτό, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, το χυμό, το λικέρ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει, όσο γίνεται, η ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και το τριμμένο μήλο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά και το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή μία ξύλινη κουτάλα το μείγμα μας μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 με 60 λεπτά, ανάλογα πάντα με το φούρνο του καθενός.
Βάζουμε ένα σουβλί ή ένα μαχαίρι στο κέντρο από το κέικ και αν βγαίνει καθαρό, τότε το κέικ μας είναι έτοιμο.
Το κέικ θα είναι αφράτο αλλά θα έχει υγρασία, γιαυτό καλό είναι να το αφήσετε να παίσει λίγο η θερμοκρασία του μέσα στη φόρμα και στη συνέχεια θα πρέπει να το αναποδογυρίσετε σε μια σχάρα και να το αφήσετε να κρυώσει πολύ καλά πριν το κόψετε.
Για το γλάσο πορτοκαλιού
Ανακατεύουμε πολύ καλά το χυμό πορτοκαλιού με την άχνη ζάχαρη και ρίχνουμε το γλάσο μας επάνω από το κέικ, αφού πρώτα έχει κρυώσει καλά.
400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ (το παραλείπετε αν προσθέσετε αλεύρι αυτοδιογκούμενο)
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Μια πρέζα αλάτι
190ml σπορέλαιο (ή λιωμένη φυτική μαργαρίνη ή βούτυρο)
200γρ ψιλή ακατέργαστη ζάχαρη ή 180γρ αν καλύψετε το κέικ σας με γλάσο*
250ml χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προσοχή, να είναι ακέρωτο)
2 κουτάλια της σούπας λικέρ της επιλογής σας ή κονιάκ (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με σιρόπι βανίλιας ή και εδώ με χυμό πορτοκαλιού)
90γρ τριμμένο καρότο (το τρίβουμε στο μεσαίο μέγεθος του τρίφτη)
120γρ τριμμένο μήλο (το τρίβουμε στο μεγάλο μέγεθος του τρίφτη)
Για το γλάσο πορτοκαλιού (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι του τσαγιού άχνη ζάχαρη**
2 κουτάλια της σούπας χυμό πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθαιρμένουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λιώνουμε λίγη φυτική μαργαρίνη και αλείφουμε με αυτήν μια μέτρια φόρμα του κέικ, στη συνέχεια την πασπαλίζουμε με αλεύρι και την αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε σε αυτό, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, το χυμό, το λικέρ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει, όσο γίνεται, η ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και το τριμμένο μήλο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά και το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή μία ξύλινη κουτάλα το μείγμα μας μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 με 60 λεπτά, ανάλογα πάντα με το φούρνο του καθενός.
Βάζουμε ένα σουβλί ή ένα μαχαίρι στο κέντρο από το κέικ και αν βγαίνει καθαρό, τότε το κέικ μας είναι έτοιμο.
Το κέικ θα είναι αφράτο αλλά θα έχει υγρασία, γιαυτό καλό είναι να το αφήσετε να παίσει λίγο η θερμοκρασία του μέσα στη φόρμα και στη συνέχεια θα πρέπει να το αναποδογυρίσετε σε μια σχάρα και να το αφήσετε να κρυώσει πολύ καλά πριν το κόψετε.
Για το γλάσο πορτοκαλιού
Ανακατεύουμε πολύ καλά το χυμό πορτοκαλιού με την άχνη ζάχαρη και ρίχνουμε το γλάσο μας επάνω από το κέικ, αφού πρώτα έχει κρυώσει καλά.