Υλικά
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. ζάχαρη
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
½ κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. μηλόξιδο
65 γρ. λάδι καρύδας
1 ½ κ.γλ. βανίλια
240 ml νερό

Για την επικάλυψη:

220 γρ. ζάχαρη άχνη
20 γρ. vegan βούτυρο βούτυρο καρύδας ή άλλο vegan βούτυρο της επιλογής σας
30 ml γάλα σόγιας
2 κ.γλ. βανίλια

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Στρώνουμε ένα τετράγωνο ταψάκι 20 εκ. με λαδόκολλα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα ώστε να ανασηκώσουμε εύκολα το ψημένο κέικ.

Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τα στερεά υλικά. Προσθέτουμε ένα ένα το μηλόξιδο, το λάδι καρύδας και το νερό. Αναμειγνύουμε τα υλικά με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα αφράτο και ομοιόμορφο μείγμα για vegan κέικ.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψάκι. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά, μέχρι το μαχαίρι που βάζουμε στο κέικ να βγαίνει καθαρό.

Παράλληλα ετοιμάζουμε την επικάλυψη:
Σε μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τη ζάχαρη άχνη, το vegan βούτυρο, το μισό γάλα σόγιας και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο γάλα και χτυπάμε μέχρι να πετύχουμε μια βελούδινη υφή. Πρέπει να έχουμε ένα μείγμα παχύρευστο αλλά που απλώνεται εύκολα με μια μαρίζ.

Αφήνουμε το vegan κέικ να κρυώσει για 1- λεπτά πάνω σε σχάρα πριν το γαρνίρουμε με την επικάλυψη.