Πίτσα ολικής άλεσης με καραμελωμένα κρεμμύδια
Απολαυστική και με λίγες θερμίδες
Για τον πουρέ σκόρδου
- 2-3 κεφάλια σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη ζύμη
- 1 κ.γ. κοφτό μαγιά ξηρή
- 120 γρ. νερό, χλιαρό
- 1 κ.γ. σιρόπι αγαύης
- 100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 120 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.γ. θυμάρι, ξερό
Για τα κρεμμύδια
- 2 κρεμμύδια, ξερά, μεγάλα
- 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
- 1 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
- 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
Για το σερβίρισμα
- 150 γρ. ντοματίνια, πολύχρωμα
- 50 γρ. ρόκα, φρέσκια
Oδηγίες
Για τον πουρέ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Κόβουμε τα σκόρδα στη μέση οριζόντια και τα βάζουμε σε ένα μικρό πυρέξ με την κομμένη μεριά προς τα πάνω.
- Πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε καλά.
- Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν για 45-50 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και τα πιέζουμε ανάμεσα στα δάχτυλά μας για να βγει ο αρωματικός πολτός του σκόρδου από μέσα.
- Βάζουμε τον πολτό σε ένα μπολ και τον κρατάμε στο πλάι.
Για τη ζύμη
- Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη μαγιά, το νερό και την αγαύη, ανακατεύουμε με ένα σύρμα και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αλεύρια, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι.
- Ανακατεύουμε με τα χέρια ή με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
- Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολάκι σκεπάζουμε με μεμβράνη ή με μια πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει.
Για τα κρεμμύδια
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και το κάθε μισό σε λεπτές φέτες.
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
- Μετά το δεκάλεπτο, και όταν έχουν εξατμιστεί τα πολλά υγρά (τα κρεμμύδια βγάζουν πολλά υγρά, τα οποία όμως σταδιακά εξατμίζονται), χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε ανακατεύοντας όλο και πιο συχνά, μέχρι τα κρεμμύδια να πάρουν ωραίο χρώμα. Αυτό μπορεί να πάρει 5-10 λεπτά ακόμα.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Για την πίτσα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
- Βγάζουμε το ζυμάρι από το μπολάκι αφού έχει φουσκώσει και ζυμώνουμε ελαφρά.
- Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και με λίγο αλεύρι τη ζύμη σε διάμετρο 25-30 cm.
- Αφού έχουμε ανοίξει το ζυμάρι στο μέγεθος που θέλουμε το πιέζουμε ελαφρά με τα δάκτυλα και κάνουμε λακκάκια στη ζύμη ενώ αφήνουμε ανέπαφη τη περιφέρεια της πίτσας ( το γύρο γύρο).
- Απλώνουμε 1 κ.σ. από την πάστα σκόρδου από πάνω βάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια, αλάτι και πιπέρι μεταφέρουμε πολύ προσεκτικά την πίτσα σε ένα ταψί βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
- Αφαιρούμε και σερβίρουμε με τα τοματίνια κομμένα από πάνω και τη φρέσκια ρόκα.
- Τον υπόλοιπο πουρέ σκόρδου τον βάζουμε σε ένα μικρό γυάλινο δοχείο, τον σκεπάζουμε με ελαιόλαδο και τον κρατάμε καλά κλεισμένο στο ψυγείο για 1-2 εβδομάδες ή για περισσότερο καιρό στην κατάψυξη.
πηγή:akispetretzikis.com