Κέικ αμυγδάλου με μανταρίνια
Ένα κέικ διαφορετικό από τα άλλα
Υλικά
4 κοφτές κουταλιές ανάλατο βούτυρο για άλειμμα2 μανταρίνια
250 γρ. (1 3/4 φλ. περίπου) αμυγδαλόψιχα
1½ φλ. ζάχαρη
½ κουταλάκι κανέλα
8 ασπράδια
1 πρέζα αλάτι
85 γρ. αλεύρι
1 1/2 κουταλιά λικέρ μανταρινιού (ή πορτοκαλιού)
4 κουταλιές κουκουνάρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και βουτυρώνετε μια φόρμα με ελατήριο, διαμέτρου 20 εκ. Ξεφλουδίζετε τα μανταρίνια και με ένα κοφτερό μαχαιράκι ψιλοκόβετε τη φλούδα.
Βάζετε 3 κουταλιές από τη φλούδα στη γυάλα του μπλέντερ ή του πολυμίξερ, μαζί με τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και την κανέλα και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν όλα ένα πολύ ψιλοκομμένο μίγμα.
Χτυπάτε με το μίξερ τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Ανακατεύετε μέσα ελαφρά το μίγμα των αμυγδάλων και ύστερα το αλεύρι. Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα και σκορπάτε στην επιφάνειά του τα κουκουνάρια. Ψήνετε το κέικ για 1 ώρα. Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς, το περιχύνετε με το λικέρ και το σερβίρετε πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.