Υλικά για ριζότο με γραβιέρα

Για το ριζότο

1 – 1,5 λίτρα ζωμός κοτόπουλου σπιτικός
300 γραμμάρια ρύζι αρμπόριο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο λευκό κρασί
200 γραμμάρια καλαμπόκι βρασμένο
50 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
100 γραμμάρια ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
150 ml ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
μια ποσότητα χυμό λεμονιού όσο θέλουμε κατά βούληση
αλάτι, πιπέρι

Για την κρέμα γραβιέρας
150 ml γάλα
325 γραμμάρια γραβιέρα πικάντικη τριμμένη

Συνταγή για το ριζότο γραβιέρας

  • Bάζουμε το ζωμό κοτόπουλου σε μια κατσαρόλα να σιγοβράσει για λίγο σε πολύ χαμηλή φωτιά. Εν συνεχεία φτιάχνουμε την κρέμα γραβιέρας.
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, το μεταφέρουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε την γραβιέρα.
  • Χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
  • Για να βεβαιωθούμε ότι την έχουμε φτιάξει σωστά, η σύσταση της κρέμας πρέπει να είναι ελαφρώς πιο πυκνή από αυτή της κρέμας γάλακτος, οπότε θα κρίνουμε αν πρέπει να προσθέσουμε γραβιέρα ή γάλα.
  • Αν γίνει πιο αραιή, θα προσθέσουμε λίγη γραβιέρα και θα ξαναχτυπήσουμε. Αν γίνει πιο σφιχτή, ρίχνουμε λίγο ζεστό γάλα.
  • Προχωράμε στην παρασκευή του ριζότου.
  • Στην κατσαρόλα βάζουμε 50 ml από το ελαιόλαδο και ρυθμίζουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή ένταση.
  • Μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι μαζί με το καλαμπόκι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να γίνουν διάφανοι στις άκρες τους.
  • Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε το ρύζι να μαγειρευτεί με το κρασί για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να εξατμιστεί το κρασί.
  • Ρίχνουμε μια δόση από τον καυτό ζωμό κοτόπουλου ώστε σχεδόν να καλυφθεί το ρύζι.
  • Αφήνουμε το ρύζι να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι ο ζωμός να απορροφηθεί από το ρύζι.
  • Προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
  • Κάθε φορά, προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού, όταν η προηγούμενη έχει απορροφηθεί από το ρύζι.
  • Η διαδικασία διαρκεί 20-25 λεπτά, μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να φουσκώσουν και να μαλακώσουν.
  • Σερβίρουμε και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 1 κουταλιά κρέμα γραβιέρας.
  • Αν κρυώσει η κρέμα γραβιέρας, μέχρι να ετοιμάσουμε το ριζότο, τη ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας για να μην κόψει.