Συνταγή για τα πιο υγιεινά μελομακάρονα χωρίς αλεύρι και ζάχαρη
Μελομακάρονα, φτιαγμένα αποκλειστικά με αγνά υλικά
Υλικά για μελομακάρονα χωρίς αλεύρι και ζάχαρη
400 γραμ. χουρμάδες200 γραμ. βρώμη αλεσμένη
200 γραμ. αλεύρι αμυγδάλου
4 κσ ελαιόλαδο
1 κγ baking powder
1/2 κγ baking soda
1/2 κούπα χυμό από πορτοκάλι
2 κσ κονιάκ
1 κσ ξύσμα πορτοκαλιού
2 κσ κακάο
1/2 κγ εκχύλισμα βανιλιας
100 γρ καρύδια ψιλοκομμένα
1 κγ κανέλα
1/4 κγ τριμμένο γαρύφαλλο
Συνταγή για μελομακάρονα χωρίς αλεύρι και ζάχαρη
- Βγάζουμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες και τους μουλιάζουμε για 10 λεπτά σε μία κούπα βραστό νερό.
- Στη συνέχεια τους χτυπάμε μαζί με το νερό στο μπλέντερ μέχρι να έχουμε μία λεία πάστα
- Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
- Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ την αλεσμένη βρώμη, το αλεύρι αμυγδάλου, το μπέικιν και τη σόδα και δημιουργούμε ένα κενό στη μέση.
- Χτυπάμε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το μισό χουρμαδομελο, το κονιάκ και το χυμο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο κενό κι ανακατεύουμε σιγά-σιγά με μία σπάτουλα μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.
- Φτιάχνουμε 15 μεγάλα ή 20 πιο μικρά μελομακάρονα
- Τα χαράζουμε ελαφρά με το πιρούνι από πάνω και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φουρνο για 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς.