Για να φτάσουν τα κρεμμύδια να καραμελώσουν πλήρως, απαιτούνται περίπου 40’ – 60’ αργού σοταρίσματος σε τηγάνι σε πολύ χαμηλή ένταση στο περισσότερο διάστημα. Και αυτό, με μόνο έξτρα υλικά, λίγο ελαιόλαδο ή λίγο βούτυρο ή το συνδυασμό τους. Και προς το τέλος της διαδικασίας ίσως να χρειαστεί λίγο νερό.

Υλικά για καραμελωμένα κρεμμύδια με μέλι


  • Βούτυρο
  • Ελαιόλαδο
  • Κρεμμύδια
  • Μέλι
  • Ξύδι


Συνταγή για καραμελωμένα κρεμμύδια με μέλι

  • Επιλέξτε ένα μεγάλο τηγάνι, ιδανικά μαντεμένιο ή μια πολύ πλατιά κατσαρόλα.
  • Χοντροκόψτε τα κρεμμύδια σε φέτες.
  • Βάλτε το λάδι ή το βούτυρο στο σκεύος (τόσο ώστε να καλύψει άνετα τον πάτο) και βάλτε αρχικά το μάτι σε μεσαία προς υψηλή ένταση (για την εκκίνηση της διαδικασίας).
  • Ρίξτε αμέσως (πριν καν ζεσταθεί το σκεύος) τα κρεμμύδια στο τηγάνι, για να αρχίζουν να ζεσταίνονται σταδιακά.
  • Βάλτε καπάκι και ανακατέψτε κάθε τόσο για περίπου 10’, μέχρι τα κρεμμύδια να αρχίζουν να μαραίνονται και να βγάζουν υγρά.
  • Ρίξτε λίγο μέλι και λίγο ξύδι.
  • Ο ατμός που εγκλωβίζεται απ’ το καπάκι και επανυγροποιείται βοηθά τη διαδικασία σ’ αυτό το στάδιο.
  • Όταν όμως μετά το 10λεπτο, έχουν πλέον μαραθεί τα κρεμμύδια, αφαιρέστε το καπάκι και κατεβάστε την ένταση της εστίας στο ελάχιστο.
  • Για το επόμενα 30’ περίπου θα πρέπει να ανακατεύετε ανά πεντάλεπτο, διασφαλίζοντας ότι ούτε θα κολλήσει, ούτε θα καεί κάποιο κρεμμύδι στο πάτο.
  • Ο στόχος είναι τα κρεμμύδια να αποκτήσουν ενιαίο χρυσοκαφέ χρώμα.
  • Αν δείτε να κολλάνε κάποια κομμάτια απ’ τα κρεμμύδια στο πάτο, προσθέστε λίγο νερό και με ξύλινη κουτάλα τρίψτε και ανακατέψτε.
  • Αφαιρέστε απ’ το μάτι μετά από 40’ – 60’, όταν πλέον έχετε ενιαίο χρώμα και υφή.
  • Τότε τα αλατίζετε και τα ενσωματώνετε στο πιάτο σας. Ή τα διατηρείτε στο ψυγείο για έως και 1 εβδομάδα.