Καραμελωμένα κρεμμύδια με μέλι
Ένα υπέροχο ορεκτικό ή συνοδευτικό
Πως θα φτιάξετε μια νόστιμη συνταγή για καραμελωμένα κρεμμύδια με μέλι
                            Για να φτάσουν τα κρεμμύδια να καραμελώσουν πλήρως, απαιτούνται περίπου 40’ – 60’ αργού σοταρίσματος σε τηγάνι σε πολύ χαμηλή ένταση στο περισσότερο διάστημα. Και αυτό, με μόνο έξτρα υλικά, λίγο ελαιόλαδο ή λίγο βούτυρο ή το συνδυασμό τους. Και προς το τέλος της διαδικασίας ίσως να χρειαστεί λίγο νερό.
 
 
                    Υλικά για καραμελωμένα κρεμμύδια με μέλι
- Βούτυρο
 - Ελαιόλαδο
 - Κρεμμύδια
 - Μέλι
 - Ξύδι
 
Συνταγή για καραμελωμένα κρεμμύδια με μέλι
- Επιλέξτε ένα μεγάλο τηγάνι, ιδανικά μαντεμένιο ή μια πολύ πλατιά κατσαρόλα.
 - Χοντροκόψτε τα κρεμμύδια σε φέτες.
 - Βάλτε το λάδι ή το βούτυρο στο σκεύος (τόσο ώστε να καλύψει άνετα τον πάτο) και βάλτε αρχικά το μάτι σε μεσαία προς υψηλή ένταση (για την εκκίνηση της διαδικασίας).
 - Ρίξτε αμέσως (πριν καν ζεσταθεί το σκεύος) τα κρεμμύδια στο τηγάνι, για να αρχίζουν να ζεσταίνονται σταδιακά.
 - Βάλτε καπάκι και ανακατέψτε κάθε τόσο για περίπου 10’, μέχρι τα κρεμμύδια να αρχίζουν να μαραίνονται και να βγάζουν υγρά.
 - Ρίξτε λίγο μέλι και λίγο ξύδι.
 - Ο ατμός που εγκλωβίζεται απ’ το καπάκι και επανυγροποιείται βοηθά τη διαδικασία σ’ αυτό το στάδιο.
 - Όταν όμως μετά το 10λεπτο, έχουν πλέον μαραθεί τα κρεμμύδια, αφαιρέστε το καπάκι και κατεβάστε την ένταση της εστίας στο ελάχιστο.
 - Για το επόμενα 30’ περίπου θα πρέπει να ανακατεύετε ανά πεντάλεπτο, διασφαλίζοντας ότι ούτε θα κολλήσει, ούτε θα καεί κάποιο κρεμμύδι στο πάτο.
 - Ο στόχος είναι τα κρεμμύδια να αποκτήσουν ενιαίο χρυσοκαφέ χρώμα.
 - Αν δείτε να κολλάνε κάποια κομμάτια απ’ τα κρεμμύδια στο πάτο, προσθέστε λίγο νερό και με ξύλινη κουτάλα τρίψτε και ανακατέψτε.
 - Αφαιρέστε απ’ το μάτι μετά από 40’ – 60’, όταν πλέον έχετε ενιαίο χρώμα και υφή.
 - Τότε τα αλατίζετε και τα ενσωματώνετε στο πιάτο σας. Ή τα διατηρείτε στο ψυγείο για έως και 1 εβδομάδα.