Σπιτική μελιτζανόπιτα με χειροποίητη ζύμη
Λαχταριστό πιάτο
Βήμα προς βήμα πως θα φτιάξετε μια υπέροχη μελιτζανόπιτα με χειροποίητη ζύμη
                            Οι συνταγές με μελιτζάνες είναι όλες πεντανόστιμες και πολύ χορταστικές. Η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό που βρίσκουμε στην αγορά όλη τη διάρκεια του χρόνου και την απολαμβάνουμε με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι και η μελιτζανόπιτα.
Την ζύμη
Για την γέμιση
Για τη ζύμη
Για την πίτα
                    Υλικά για μελιτζανόπιτα με χειροποίητη ζύμη
Την ζύμη
- 600 γρ. αλεύρι δυνατό 70%
 - 15 γρ. αλάτι
 - 5 γρ. μαγιά ξηρή
 - 350 ml νερό χλιαρό
 - 3 γρ. ζάχαρη
 
Για την γέμιση
- 800 γρ. μελιτζάνες φλάσκες
 - 200 γρ. πιπεριές Φλωρίνης
 - 400 γρ. κρεμμύδια ξερά
 - 12 γρ. σκόρδο
 - 1 ματσάκι βασιλικό
 - 300 γρ. ντομάτες
 - 1/2 ματσάκι μαϊντανό
 - 80 ml. ε.π. ελαιόλαδο
 - 300 γρ. φέτα σκληρή
 - 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
 - 10 γρ. αλάτι
 - 5 γρ. μαύρο πιπέρι
 
Συνταγή για μελιτζανόπιτα με χειροποίητη ζύμη
Για τη ζύμη
- Σε ένα γυάλινο μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 60 ml χλιαρό νερό, προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού αλεύρι και ανακατεύουμε.
 - Αφήνουμε το μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη να ενεργοποιηθεί, να αφρίσει και να φουσκώσει.
 - Σε λεκάνη ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά.
 - Ξεκινάμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας σταδιακά το νερό έως να έχουμε μια ομοιογενή και εύπλαστη ζύμη.
 - Καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο πριν τη χρησιμοποιήσουμε στις παρασκευές μας.
 
Για την πίτα
- Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κυβάκια.
 - Κόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε κυβάκια.
 - Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα μυρωδικά.
 - Κόβουμε σε κύβους τις ντομάτες.
 - Ξεκινάμε σοτάροντας το κρεμμύδι με τις πιπεριές στο ελαιόλαδο.
 - Σε 3'-4' προσθέτουμε τις μελιτζάνες.
 - Συνεχίζουμε για 8'-10' το σοτάρισμα και ρίχνουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.
 - Αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία.
 - Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει το μείγμα προσθέτουμε τη γραβιέρα, τη φέτα σπασμένη με το χέρι, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
 - Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο για να ανασηκώσουμε στα πλαϊνά του ταψιού.
 - Ανοίγουμε το ένα κομμάτι σε φύλλο μέτριου πάχους και το απλώνουμε σε καλά λαδωμένο ταψί.
 - Αδειάζουμε και απλώνουμε τη γέμιση.
 - Κλείνουμε με το υπόλοιπο φύλλο, χαράζουμε την επιφάνεια, την αλείφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180ºC στις αντιστάσεις για 50' ή μέχρι να ροδίσει ωραία.