Όταν η παράδοση συγκρούεται με το hype: Το γαλακτομπούρεκο που θεωρείται Νο1 στην Αθήνα
Ονειρικό γλυκό
Πού θα βρεις το καλύτερο γαλακτομπούρεκο στην Αθήνα;
Αντικειμενικά το καλύτερο γαλακτομπούρεκο είναι αυτό που έχει μπόλικη, βελούδινη κρέμα, φύλλο από πάνω τόσο όσο, να μην υπερκαλύπτει δηλαδή την κρέμα και βέβαια να έχει μπόλικο σιρόπι στη βάση του. Εδώ παρουσιάζουμε τα 7 σημεία της Αθήνας για top γαλακτομπούρεκο.
Αμβροσίου Πλυτά 1-3, Πλατεία Πλυτά,
Εδώ κάνουν γενικά πολλά ωραία σιροπιαστά, με το καζά ντιπί και το κιουνεφέ να είναι τα «μεγάλα ονόματα» και το γαλακτομπούρεκο με τον μπακλαβά να έπονται. Σε κάθε περίπτωση, δε γίνεται να μη μπει αυτό το γλυκό στη λίστα. Έχει μια διαφορά με τα άλλα. Χρησιμοποιεί τη ζύμη Yufka, που είναι πολύ λεπτή, μαζί με το φύλλο που τα σιροπιάζει. Το σιροπιαστό γαλακτομπούρεκο στο Feyrouz σου μένει αξέχαστο.
Αγάθωνος 1 & Καρόρη, Αθήνα
Σολωμού 54, Αθήνα
Ευφρονίου 17, Παγκράτι
Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 165, Νέα Σμύρνη
Από το 1909 στο ίδιο σημείο, με την τέχνη του γαλακτομπούρεκου να περνάει από γενιά σε γενιά, ο Παναγιώτης Μαστρονικόλας, εγγονός του ανθρώπου που ξεκίνησε το, τότε, γαλακτοπωλείο, συνεχίζει το όραμα. Με απαράβατο κανόνα να έχει το καλύτερο βούτυρο και το καλύτερο γάλα, ο Μαστρονικόλας ξέρει πως έτσι εξασφαλίζει το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας για ένα καλό γαλακτομπούρεκο. Και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει, μιας και η φήμη του δεν είναι μόνο αθηναϊκή, αλλά διατοπική και διεθνής. Και, πολύ σημαντικό, όλα τα γαλακτομπούρεκα γίνονται την ίδια μέρα, σε συγκεκριμένη ποσότητα που ξέρει ότι θα «φύγει», για να μη μείνει τίποτα και να μην πωληθεί τίποτα την επόμενη μέρα. Έχει και με φύλλο, αλλά και σε εκδοχή με καταΐφι.
Καραολή & Δημητρίου 68, Πειραιάς
Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη έχει φτιάξει το πιο ιδιαίτερο γαλακτομπούρεκο, διότι δεν είναι ταψιού με φύλλο λεπτό, αλλά είναι σαν εστιατορικό μιλφέιγ, με δύο επίπεδα κρέμας που διαχωρίζονται από χοντρές ορθογώνιες σφολιάτες.
Ακτή Κονδύλη 4, Πειραιάς
Πλυτά
Άνοιξε στη Γούβα στα μέσα Οκτωβρίου και μέσα σε λίγες μέρες άλλαξε όλη την περιοχή. Πολύς κόσμος πηγαίνει εκεί καθημερινά, τα ΠΣΚ και μεσημέρι και βράδυ, για να γευτεί κάτι διαφορετικό. Διαφορετικό υπό την έννοια ότι το μενού αλλάζει συχνά. Σταθερά παραμένει όμως το γαλακτομπούρεκο που, από την πρώτη στιγμή, ήταν στα μεγάλα hits της ταβέρνας. Αν και τη 2η φορά που πήγα, το είχε κάνει ο pastry chef Σπύρος Πεδιαδιτάκης διαφορετικό σε σχήμα, οι προδιαγραφές τηρήθηκαν. Σας έχω μιλήσει αναλυτικότερα εδώ.Αμβροσίου Πλυτά 1-3, Πλατεία Πλυτά,
Feyrouz
Εδώ κάνουν γενικά πολλά ωραία σιροπιαστά, με το καζά ντιπί και το κιουνεφέ να είναι τα «μεγάλα ονόματα» και το γαλακτομπούρεκο με τον μπακλαβά να έπονται. Σε κάθε περίπτωση, δε γίνεται να μη μπει αυτό το γλυκό στη λίστα. Έχει μια διαφορά με τα άλλα. Χρησιμοποιεί τη ζύμη Yufka, που είναι πολύ λεπτή, μαζί με το φύλλο που τα σιροπιάζει. Το σιροπιαστό γαλακτομπούρεκο στο Feyrouz σου μένει αξέχαστο.
Αγάθωνος 1 & Καρόρη, Αθήνα
Pharaoh
Άλλη μια εστιατορική πρόταση, με το Pharaoh να μου το σύστησαν 4-5 φίλοι που το έχουν φάει, για να πάω κι εγώ να το δοκιμάσω. Μπορώ να πω ότι πήγα μόνο γι’ αυτό στο Pharaoh τη μία φορά που κατάφερα να πάω. Δε με ενδιέφερε κάτι άλλο. Όχι γιατί είμαι αφ’ υψηλού, αλλά γιατί έχω αρκετές διατροφικές «παραξενιές» που δεν καλύπτονται από το μενού. Ευτυχώς υπάρχει το γαλακτομπούρεκό τους.Σολωμού 54, Αθήνα
Θύμηση
Μια κρεμερία άνοιξε στο Παγκράτι κάπου τέλη Σεπτεμβρίου και από τότε έχει γίνει ξακουστή όχι μόνο γιατί είναι όντως μια θύμηση παλιών ζαχαροπλαστείων, αλλά και γιατί φτιάχνει ιδανικά αυτό το σιροπιαστό γλυκό. Δε θα μπορούσε και διαφορετικά, αφού μιλάμε για ζαχαροπλάστες από γεννησιμιού τους, με τον κ. Δημήτρη Ζαμάνη, τον μπαμπά, να αναλαμβάνει τα σιροπιαστά, και τον γιο Νίκο να κάνει όλα τα υπόλοιπα γλυκά. 4ης γενιάς ζαχαροπλάστης ο Νίκος, 3ης ο μπαμπάς Δημήτρης. Πώς να μην κάνουνν τόσο ωραίο γαλακτομπούρεκο;Ευφρονίου 17, Παγκράτι
Κούτρας
Εμφανίστηκε το 1958 στη Νέα Σμύρνη κι από τότε δεν έχει πάψει να φτιάχνει ένα από τα πιο τίμια γαλακτομπούρεκα. Μεγάλη σημασία έχει το γάλα, πάντοτε φρέσκο κι απαστερίωτο, που το αγοράζει ο ίδιος, το βράζει ο ίδιος στο εργαστήριο και μόνο έτσι φτιάχνει τις κρέμες. Καμία έτοιμη σκόνη, καθόλου κρέμα γάλακτος που μπορεί να βάζουν αρκετοί. Όχι μόνο στο γαλακτομπούρεκο, αλλά και στις πάστες, και στο ρυζόγαλο και σε όλα του τα γλυκά με κρέμα.Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 165, Νέα Σμύρνη
Μαστρονικόλας
Από το 1909 στο ίδιο σημείο, με την τέχνη του γαλακτομπούρεκου να περνάει από γενιά σε γενιά, ο Παναγιώτης Μαστρονικόλας, εγγονός του ανθρώπου που ξεκίνησε το, τότε, γαλακτοπωλείο, συνεχίζει το όραμα. Με απαράβατο κανόνα να έχει το καλύτερο βούτυρο και το καλύτερο γάλα, ο Μαστρονικόλας ξέρει πως έτσι εξασφαλίζει το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας για ένα καλό γαλακτομπούρεκο. Και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει, μιας και η φήμη του δεν είναι μόνο αθηναϊκή, αλλά διατοπική και διεθνής. Και, πολύ σημαντικό, όλα τα γαλακτομπούρεκα γίνονται την ίδια μέρα, σε συγκεκριμένη ποσότητα που ξέρει ότι θα «φύγει», για να μη μείνει τίποτα και να μην πωληθεί τίποτα την επόμενη μέρα. Έχει και με φύλλο, αλλά και σε εκδοχή με καταΐφι.
Καραολή & Δημητρίου 68, Πειραιάς
Yaboo
Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη έχει φτιάξει το πιο ιδιαίτερο γαλακτομπούρεκο, διότι δεν είναι ταψιού με φύλλο λεπτό, αλλά είναι σαν εστιατορικό μιλφέιγ, με δύο επίπεδα κρέμας που διαχωρίζονται από χοντρές ορθογώνιες σφολιάτες.
Ακτή Κονδύλη 4, Πειραιάς