Υλικά
Για περίπου 40 κομμάτια:

250 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 αυγό
600 γρ. αλεύρι
½ κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
125 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χονδροκομμένα
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
1-2 κουτ. σούπας κονιάκ ή μπράντι

Για την επικάλυψη:

250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
150 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κουτ. σούπας βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτουμε το αυγό και λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το ζύμωμα με το γάντζο ή με τα χέρια μας.

Αφήνουμε λίγο τη ζύμη μας σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200˚C. Πλάθουμε κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε, τους βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνουμε για 15-20 λεπτά περίπου. Τους βγάζουμε από το φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Για την επικάλυψη:

Σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια, σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα μαζί το βούτυρο και όταν αρχίσει να φουσκώνει, την αποσύρουμε και τη ρίχνουμε στη σοκολάτα.
Αφήνουμε για 1 λεπτό και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Βουτάμε έναν-έναν τους κουραμπιέδες στη σοκολάτα και τους αφήνουμε σε σχάρα να στεγνώσουν.