Το πιο υγιεινό γλυκό: Δίπατο κέικ με σοκολάτα και πατζάρια
Δείτε πως θα το φτιάξετε
Για το κέικ:
200 γρ. σοκολάτα 70%
4 κ.σ. καυτό εσπρέσσο
200 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους
135 γρ αλεύρι
1 γεμάτη κ.γ μπέικιν πάουντερ
3 κ.σ. κακάο
5 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
200 γρ ζάχαρη
250 γρ μαγειρεμένα παντζάρια, πουρέ
Για τη βουτυρόκρεμα:
300 γρ ζάχαρη άχνη
150 γρ βούτυρο, μαλακωμένο
100 ml κρέμα γάλακτος
50 γρ κακάο
Για γλάσο σοκολάτας:
200 γρ σοκολάτα (70%)
200 ml κρέμα γάλακτος
4 κ.σ golder syrup ή γλυκόζη ή μέλι (αρκετά ρευστό)+
Εκτέλεση
Για το κέικ:
Βήμα 1ο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Βήμα 2ο: Βάζουμε λαδόκολες σε 2 στρογγυλά ταψιά 20 εκ.
Βήμα 3ο: Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί προσέχοντας το μπολ με τη σοκολάτα να μην έρχεται σε επαφή με το νερό που βράζει.
Βήμα 4ο: Προσθέτουμε τον εσπρέσσο και ανακατεύουμε, στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε πάλι μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει ελαφρώς.
Βήμα 5ο: Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο σε ένα μπολ.
Βήμα 6ο: Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους μέχρι να αφρατέψουν.
Βήμα 7ο: Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε καλά τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Βήμα 8ο: Ρίχνουμε τους κρόκους και τα παντζάρια στο μίγμα σοκολάτας και ανακατεύουμε.
Βήμα 9ο: Προσθέτουμε τα ασπράδια, ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε το μίγμα αλευριού και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βήμα 10o: Ρίχνουμε το μίγμα στα ταψιά που έχουμε ετοιμάσει και ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι η οδοντογλυφίδα που τοποθετούμε στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή.
Βήμα 11ο: Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει. (Ψήνουμε ξεχωριστά τα 2 κέικ για καλύτερο ψήσιμο)
Για τη βουτυρόκρεμα:
Βήμα 1ο: Χτυπάμε τη ζάχαρη άχνη με το βούτυρο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Βήμα 2ο: Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βήμα 3ο: Προσθέτουμε το κακάο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Βήμα 4ο: Απλώνουμε τη βουτυρόκρεμα στο ένα κέικ και καλύπτουμε με το άλλο από πάνω.
Για το γλάσο σοκολάτας:
Βήμα 1ο : Ζεσταίνουμε τη σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος και το golden syrup ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι το μίγμα να γίνει πηχτό και γυαλιστερό.
Βήμα 2ο: Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο και σερβίρουμε.