Υλικά
1 κιλό πατάτες
1 φλ. ζωμό από μπακαλιάρο
5-6 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
4-5 κ.σ. ξίδι από κρασί
²/³-1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι & λευκό πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα, σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Βράζουμε σε 2-3 φλ. νερό ένα κομμάτι παστό μπακαλιάρο (κόκαλα και ουρά) για 30 λεπτά.
Βάζουμε τις σκελίδες του σκόρδου (χωρίς την πράσινη φύτρα στο κέντρο τους) με λίγο αλάτι στο μπλέντερ ή σε γουδί και τα χτυπάμε για λίγο, μέχρι να λιώσει το σκόρδο.
Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε τις πατάτες με ένα πιρούνι όσο ακόμη είναι καυτές. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο και το ξίδι και ανακατεύουμε με αβγοδάρτη ή σε γουδί. Αρχίζουμε να προσθέτουμε σε ροή κλωστής το ελαιόλαδο, εναλλάξ με τον ζωμό που έχουμε σουρώσει, και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι, ξίδι ή σκόρδο.

TIPS: Η πατάτα, όπως και στον πουρέ, όταν λιώνει στο μπλέντερ, αλλάζει υφή και γίνεται σαν… τσίχλα, οπότε καλύτερα να το αποφεύγουμε. Λιώνουμε με πιρούνι και δουλεύουμε με αβγοδάρτη ή γουδοχέρι.
Ο ζωμός από τον μπακαλιάρο θα δώσει ωραία αρώματα στη σκορδαλιά, αλλά μπορείτε να βάλετε και σκέτο χλιαρό νερό.

 

 

 

πηγή: alatikaipiperi.gr