Συστατικά

500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
250 γραμμάρια Βιτάμ
220 γραμμάρια ζάχαρη
1 μικρό ποτήρι κονιάκ
5 μήλα ψιλοκομμένα χωρίς φλούδα
150 γραμμάρια καρυδόψιχα
150 γραμμάρια ανάλατα αμύγδαλα
150 γραμμάρια σταφίδες
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη (για τα μληλα)
1 κουταλιά της σούπας αλεσμένη κανέλα (για τα μήλα)
λίγο αλεσμένο γαρίφαλο
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Οδηγίες

Καθάρισε τα μήλα και κόψ’ τα σε κομματάκια ή πέρασέ τα από τον χοντρό τρίφτη, και μετά ανακάτεψέ τα καλά σε ένα μπολ με την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τους ξηρούς καρπούς.

Χτύπησε στο μίξερ (με τους γάντζους) το Bιτάμ σε κομματάκια και τη ζάχαρη στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν. Πρόσθεσε το κονιάκ και το κοσκινισμένο αλεύρι και συνέχισε το χτύπημα για λίγο.

Ζύμωσε τη ζύμη στο χέρι, μέχρι να γίνει σφιχτή, χώρισέ τη στα δύο και άπλωσε το ένα μισό σε ένα ταψάκι ή τσέρκι αλειμμένο με Βιτάμ (αν δεις ότι η ζύμη τρίβεται πολύ, άπλωσέ τη μαλακά).

Βάλε στη μέση τα μήλα και άπλωσε από πάνω την υπόλοιπη ζύμη. Μπορείς, επίσης, να πλάσεις μπαστουνάκια και να τα τοποθετήσεις από πάνω χιαστί ή, αν η ζύμη παραείναι σφιχτή, να την τρίψεις με τα χέρια σε όλη την επιφάνεια για να γίνει σαν κραμπλ όταν ψηθεί.
Ψήσε την τάρτα στους 160 για 30 περίπου λεπτά.