Νηστίσιμη σοκολατόπιτα
Με καρύδια και σταφίδες.
Υλικά:
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ανθρακικό νερό (σόδα)
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια αλεύρι
2 κουταλιές κακάο
1 φακελάκι μπέκιν
1 βανίλια
4 κουταλιές μαρμελάδα δαμάσκηνο
4-5 δαμάσκηνα ξερά ψιλοκομμένα ή σταφίδες
1 χούφτα καρύδια χοντροκομμένα
Για το γλάσο:
60 γρ. κουβερτούρα
1 κουταλιά νερό
1 κ.γ. βιτάμ
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Ανακατεύουμε το λάδι, τη ζάχαρη και τη σόδα, προσθέτουμε τα καρύδια με τα δαμάσκηνα και τη μαρμελάδα. Κοσκινίζουμε στο υγρό μείγμα το αλεύρι, το μπέκιν, το κακάο και τη βανίλια.
Ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός να ενωθούν τα υλικά.
Λαδώνουμε ένα ταψί 20 χ 25, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι ή κακάο και βάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε 1 ώρα.
Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο καυτό το περνάμε με ένα πινέλο 1 σφηνάκι λικέρ της αρεσκείας μας με ένα κουταλάκι μαρμελάδα δαμάσκηνο αραιωμένο.
Λιώνουμε την κουβερτούρα στον φούρνο μικροκυμάτων σε ένα φλιτζάνι με 1 κουταλιά νερό και 1 κουταλάκι μαργαρίνη.
Περνάμε το γλάσο με ένα κουταλάκι ή αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.