Υλικά συνταγής

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά στιγμής
1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό γάλα
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο
ελάχιστο αλάτι
2/3 του φλιτζανιού του τσαγιού ζάχαρη
το ξύσμα 1 πορτοκαλιού
4 αυγά χτυπημένα και 1 για το άλειμμα
100 γρ. κουβερτούρα σε σταγόνες
3 κουταλιές λικέρ πορτοκαλιού


Εκτέλεση συνταγής

Διαλύετε τη μαγιά στο γάλα και προσθέτετε ελάχιστο αλάτι και 1 φλιτζάνι αλεύρι. Χτυπάτε τον χυλό μέχρι να γίνει λείος και τον αφήνετε να φουσκώσει σε χλιαρό μέρος. Ζεσταίνετε ελαφρά ένα μπολ (ρίχνοντάς του καυτό νερό που μετά χύνετε και στεγνώνετε) και ρίχνετε μέσα το υπόλοιπο αλεύρι. Προσθέτετε τον χυλό και το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια.

Τρίβετε το μείγμα με τα δάχτυλά σας, προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε το μείγμα. Κατόπιν ρίχνετε τα χτυπημένα αυγά, το λικέρ και το ξύσμα του πορτοκαλιού, ανακατεύετε καλά, ζυμώνετε με τα χέρια σας πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια 10΄ μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Στο στάδιο αυτό μπορείτε αν θέλετε να αφήσετε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» 40΄.

Ανοίγετε τη ζύμη με τα χέρια σας σε δύο ορθογώνια κομμάτια, απλώνετε κατά μήκος τις σταγόνες κουβερτούρας και τα πλάθετε σε χονδρά κυλινδρικά κορδόνια. Τοποθετείτε τα κορδόνια ζύμης σε ορθογώνια φόρμα βουτυρωμένη και στρωμένη με λαδόκολλα και τις πλέκετε μεταξύ τους. Αφήνετε το τσουρέκι να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αλείφετε την επιφάνεια με το αυγό και ψήνετε 30'-35' στους 180 °C μέχρι να πάρει ρόδινο χρώμα.