Δυναμωτικά μπισκότα βρώμης
Με μέλι και ξύσμα πορτοκαλιού
Υλικά
2 κουταλιές της σούπας μαλακό βούτυρο (γεμάτες)
¼ της κούπας καλαμποκέλαιο*
1 ½ κούπα καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μέλι (γεμάτες)
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
2 βανίλιες
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
½ ποτήρι κρασιού μοσχάτο, μαζί με 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
150 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
3 ½ κούπες βρώμη
μία πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάλτε στο πολυμίξερ το βούτυρο, το καλαμποκέλαιο, τη ζάχαρη, το μέλι, τα μυρωδικά και χτυπήστε τα. Προσθέστε και το κρασί με το κονιάκ. Ανακατέψτε καλά το αλεύρι, το μπέικιν με τη σόδα και το αλάτι, προσθέστε το στο προηγούμενο μίγμα και ανακατέψτε τα.
Όλο αυτό το μίγμα βάλτε το σ’ ένα μπολ κι εκεί προσθέστε τη βρώμη, την κουβερτούρα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατέψτε τα με ένα κουτάλι και αφήστε τα να σταθούν 10 - 15 λεπτά. Πλάστε, με βρεγμένα χέρια, πολύ μικρά μπαλάκια και βάλτε τα αραιά σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήστε τα για 10 - 12 λεπτά στους 170°C, στον αέρα.
Όταν βγουν από το φούρνο, αφήστε τα 1 λεπτό στο ταψί για να σφίξουν (αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να διαλυθούν). Στη συνέχεια, με μία σπάτουλα και με προσοχή βάλτε τα ένα-ένα πάνω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς. Τοποθετήστε τα σε τενεκεδένιο κουτί ή σε γυάλινο δοχείο και κλείστε τα καλά ώστε να μη τραβήξουν υγρασία.
* Μπορείτε να αντικαταστήσετε το καλαμποκέλαιο με ελαιόλαδο. Μόνο που η γεύση τους θα είναι πιο βαριά.